A kezdő bérből éhen halni sem lehet

Éger István a Duna TV Közbeszéd című műsorában aztmondta: nem lehet kizárni, hogy Magyarországon is kialakulhat egy, aszlovákiaihoz hasonló helyzet, ahol több egészségügyi intézménybenszükségállapotot kellett elrendelni az orvoshiány miatt. A kamara elnöke szerint aggasztó, hogy teljes osztályok tették letétbe felmondásukatidehaza, az orvoshiány azonban leginkább a területi eloszlástól függ. Az ellátás biztonsága egyébként már most is számos helyenmegkérdőjelezhető – tette hozzá.

Éger István úgy véli, hogy az “értelmes és érdemi” tárgyalásokat nemlesöpörni kellene az asztalról, így nem kellene eljutni odaiág, hogy abeszállítók csak készpénzért hajlandóak gyógyszereket és eszközöketszállítani a kórházaknak. Arra a miniszteri bejelentésre, amely szerintnem lesz pénz általános béremelésre, és csak mintegy 15 milliárdforintot tudnak majd pótlékrendezésre fordítani, a kamara elnöke úgyreagált: emiatt még több orvos hagyhatja el az országot, ami nem csak abetegellátást veszélyezteti, hanem elképesztően nagy terhet ró azokra az orvosokra, akik Magyarországon maradnak.

Az intézmények államosítása Éger szerint nem jelent megoldást, mertpusztán struktúrális reformokat jelent, javítással pedig nem”kecsegtet”. A MOK elnöke szerint a “tűzoltáshoz” első lépcsőben mintegy 100 milliárd forintot kellene fordítani az alapellátásra, és további100 milliárdot arra, hogy stabilan megmaradjon a munkaerő. Éger Istvánszerint azonban ezek nem a végső intézkedések, csak az első lépések.