A kórházak ötöde nagyon kockázatos besorolású

A hazai kórházak egyötöde nagyon kockázatos helyzetben van, ezekben azintézményekben akár hetekben számolva összeomolhat az ellátás agyógyszer- és eszközhiány vagy/és a gáz-, áramszolgáltatás megszüntetése miatt, derült ki Rácz Jenő lapunknak adotttájékoztatásából. A Magyar Kórházszövetség elnökétől azt is tudjuk, hogy szóban már tájékoztatták a szakállamtitkárságot, most készül ahelyzetet vázoló, Szócska Miklós államtitkárnak szóló levelük, miután anagybeszállítók közül ketten írásban jelezték, hogy csak készpénzért,sőt: a tőketartozás törlesztése árán hajlandóak szállítani, egy harmadik beszállító pedig szóban jelzett hasonló szándékot. Mint ismeretes, júliusban már írtak egy hasonló tartalmú levelet az államtitkárnak, ám azóta szemmel láthatóan súlyosbodott a helyzet.

A mostani levélben a Kórházszövetség saját vállalását ismegfogalmazzák: katalizátor- és tájékoztató szerepet igyekeznekbetölteni a felek között. Ennek jegyében zajlott a kórházszövetség múltheti rendkívüli elnökségi ülése, ahová konzultáció céljából meghívták aszövetséghez forduló három nagy gyógyszerbeszállító céget (ezek akórházi ellátás kilencven százalékát adják), valamint a szakmaianyagokat szállító hatvan cég képviseletében az Orvostechnikai Szövetség vezetőit is. (Mint lapunk is beszámolt róla, a szövetség felajánlotta, hogy amennyiben a tőketartozás 90 százalékát megkapják év végéig,valamint a fennmaradó részt 2012 első negyedévéig, akkor eltekintenek akamatoktól, ami egy központi alapba kerülhet, és a kormány szabadonhasználhatja akár adósságcsökkentésre, akár az egészségügyi dolgozókbérezésére).

A megbeszélésen a beszállítók részéről elhangzott, kénytelenektartani álláspontjukat, ugyanis akkora már a kinnlevőségük, hogy nemtudják finanszírozni. Ráadásul a különböző faktorcégek azt jelezték,hogy ilyen feltételekkel a faktorálást nem tudják vállalni, be kívánjákvetetni azt is feltételként, hogy a határidőre nem fizetők esetében atermékkiszállítást letiltják.

Rácz Jenő szerint jelen pillanatban szembe kell nézni azzal, hogyhavalamilyen szintű adósságrendezést nem tudnak ígérni a beszállítóknak,akkor valóban át fognak térni a készpénzfizetéses szállításra bizonyosnagyságrendű és bizonyos határidejű szállítói tartozások esetében. Anagy adóssággal rendelkező, rendre nem fizető intézményeknél pedigéletbe léptethetik azt a megszorítást is, hogy a tőketartozás bizonyosrészét is törleszteniük kell. Nyilván nem egyik pillanatról a másikrafog ez bekövetkezni, de hetek, hónapok múlva komoly zavarok lehetnek afekvőbeteg-ellátásban, ha a beszállítók (köztük az energiaszolgáltatók)tartják szavukat.
A helyzetet valamilyen módon orvosolni kell RáczJenő szerint, mert az egyedi, intézményi megoldások már nem vezetnekeredményre (átütemezés, faktorálás), a nagyadós intézmények nem tudjákkezelni a problémákat.

Álláspontja szerint a szakállamtitkárság mozgástere attól függ, hogylesz-e forrás, van-e egyáltalán szándék az adósságrendezésre. Akórházszövetség számítása szerint egyhavi finanszírozás – ami durvánkéthavi dologi kiadás rendezésére lehet elegendő – vagyisnegyvenmilliárdos nagyságrendű rendezés megnyugtatná a beszállítóikedélyeket.

Bár tragikusnak minősítette a helyzetet egy kormány közeli forrásunk, egyelőre az szakállamtitkárság sajtóosztályán csupán annyit mondtak,hogy a tárcánál vizsgálják a megoldási lehetőségeket.