A kormány tárgyalja az államosítás részleteit

Mindez az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának kedd délutáni ülésén derült ki, amelyen a képviselők a tavalyiköltségvetési zárszámadási törvény általános vitára való alkalmasságáról döntöttek.

Napirend előtt azonban Kovács Tibor szocialista képviselő egyebek között arra emlékeztette a bizottság elnökét, hogy nagy horderejű bejelentések történtek a Fidesz hajdúszoboszlói frakcióülését követően.

Mi a kormány és a bizottság elnökének szándéka? Mikor tudhatunk megtöbbet a részletekről? – kérdezte a képviselő, akinek felvetésére elsőkörben Kupper András (Fidesz) közbeszólása adta meg a feleletet: “majd, ha lesz előterjesztés”.

Ezt követően Kovács József bizottsági elnök azt mondta: pénteken a Fidesz frakcióvezetője valóban nagy horderejű bejelentést tett, amelynek részletei holnap kerülnek a kormány elé. A tervezett változásokat csak ezt követően lehet részletes vitára bocsátani, ám mint a testület elnöke kiemelte: a konzultáció az év végéig tart majd.

Mint arról a MedicalOnline beszámolt: Magyarországon a jövőben állami feladat lesz a fekvő- és a járóbeteg-ellátás – ismertette a Fidesz-KDNP-frakciószövetség egyhangú döntését Lázár János frakcióvezető pénteken, Hajdúszoboszlón. Az ott közöltek szerint az is eldőlt, hogy a központi állami szervirányít, azaz nem a kormányhivatalokhoz kerülnek az átvett intézmények.Később azonban mind a fideszes képviselők, mind pedig az Egészségügyi Államtitkárság képviselői cáfolták ezt, jelezve: egyelőre nem született döntés abban a kérdésben, hogy valójában ki vegye át az államosítandó intézményeket. 

Mindettől függetlenül a Magyar Hírlapban éppen ma jelent meg az interjú, amelyben Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója elmondja: év végéig pilot jelleggel elindítja az egészségügyi intézményekfelügyeletét a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- ésSzervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Az így szerzetttapasztalatokat később a budapesti kórházak átvételekor is hasznosítjákmajd, idővel pedig – tulajdoni formától függetlenül – az ország összesintézményére kiterjeszthetik.