"A legdurvább megszorítási hullám" – életveszélyes gyógyszerhiány a láthatáron

Dávid Tamás, a szervezet igazgatóhelyettese egy csütörtöki, budapesti háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott: a gyógyszeripar a “legdurvább megszorítási hullámon megy át”.

Leitner György, az IGYE elnöke “Orvoshiány után gyógyszerhiány?” címmel tartott előadásában elmondta: az elmúlt egy évben mintegy 180 készítményt vontak ki a forgalomból. Az igaz, hogy ezek helyettesíthetők más készítményekkel, a gyógyszerkivonások viszont várhatóan tovább folytatódnak, ezek körébe pedig már nem helyettesíthető termékek is beleeshetnek. Példaként említette, hogy az IGYE 23 tagvállalata közül az egyiknek épp a közelmúltban egy hiánypótló tápszer teljes portfólióját kellett kivonnia a forgalomból.

Dávid Tamás megjegyezte: ezeknél nincs olyan helyettesíthetőség, mint a gyógyszerek esetében. Márpedig az onkológiai betegek számára fontos, hogy azt a tápszert fogyaszthassák, amely számukra a legmegfelelőbb – fűzte hozzá.

A háttérbeszélgetésen az is felvetődött, hogy nem csupán a növekvő számú gyógyszerkivonásokkal kell számolni. Évek óta megfigyelhető ugyanis, hogy sok készítményt – köztük számos életmentő gyógyszert – be sem hoznak Magyarországra a kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt. 

Leitner György szerint Európa-szerte “példátlan” egy állami közfeladat ilyen mértékű iparági refinanszírozása. Mint mondta, Magyarországon egy négyezer forintos gyógyszer esetében ezer forint a gyógyszeripart terheli. A gyógyszerkassza csaknem negyedét a gyártók befizetései fedezik – tette hozzá.

Az egyesület elnöke úgy véli, a gyógyszerkasszát érintő intézkedések hosszú távon sem a nemzetgazdaság, sem a betegellátás szempontjából nem hoznak nyereséget.

“A gyógyszeriparban nincs több tartalék” – szögezte le Leitner György. Kiemelte: a szektort érintő különböző “krízisadók” miatt az utóbbi időben az egyéb gyógyszeripari kiadások csökkentek. Márpedig az innovatív gyógyszergyártók éves szinten mintegy 30 milliárd forinttal vagy akár többel is hozzájárulhatnának a nemzetgazdasághoz, ha kedvezőbbek lennének a feltételek.

Az innovatív gyógyszergyártók szerint például ha a jelenlegi helyett egy elérhető és kiszámítható kutatás-fejlesztési (K+F) ösztönzőt vezetnének be, az a külföldi gyógyszergyártók számára is vonzó lenne. 

Leitner György szerint az egészségügyi ágazatvezetéssel már kialakult egy jó párbeszéd, a megoldáshoz viszont az ipar képviselőivel tartandó, összkormányzati szintű tárgyalásokra van szükség. E nélkül ugyanis gyógyszerhiány alakulhat ki, amely a betegek ellátását veszélyeztetheti. Ez egy olyan probléma, amely minden magyar családot érint – hangsúlyozta az IGYE elnöke.