A legerősebb antibiotikumoknak is ellenáll

Az európai járványügyi központ (ECDC) vizsgálata szerint növekszik a gyógyszerrezisztens klebsiella pneumonia baktériumok aránya Európában. A tudatosságra hívja fel a figyelmet a 2008-ban életre hívott európaiantibiotikumnap, amelyet pénteken negyedik alkalommal rendeznek meg.

A gyakran alkalmazott gyógyszerekkel szemben kialakuló rezisztenciarégóta ismert jelenség. Az ECDC közleménye szerint több európaiországban a klebsiella pneumonia baktérium 15-50 százaléka ellenáll a carbapenem nevű antibiotikumnak – ezt a különösen erős gyógyszert csak súlyos fertőzés esetén alkalmazzák.

A klebsiella pneumonia az egészséges bélrendszerbentelepszik meg, a gyenge immunrendszerű – elsősorban kórházban fekvő– embereknél súlyos fertőzést, például tüdőgyulladást vagy húgyútifertőzést idézhet elő.

2009 óta gyorsan növekedett a rezisztens klebsiellabaktériumok aránya – ilyen irányú fejlődést mutattak ki 2010-ben Magyarországon,Ausztriában, Cipruson és Olaszországban is.

Az antibiotikumok helyes és visszafogott alkalmazását javasolja megfelelő stratégiaként az ECDC. Tanulmányok kimutatták, hogy a kórházakban az antibiotikumok adása az esetek csaknem ötven százalékában szükségtelen. A gyógyszerek megfontolt adagolása viszont a prevenció részét képezheti.

A kórházi fertőzések terjedésének visszaszorítására továbbrais a leghatásosabb mód a higiéniai szabályok betartása és a kórházakszemélyzetének rendszeres kézmosása – tartják az ECDC szakértői.