A magyarok szeretik a háziorvosukat, de a kórházat nem

A Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) rendezett műhelykonferencián Boros Julianna kifejtette: a 2009 őszén végzett kutatásban a magyarokaz ötfokozatú skálán 4,1-re értékelték a háziorvosi ellátást, a kórháziellátást 3,3-ra. Boros Julianna elmondta: a kutatás négy témára terjedtki, az egészségi állapotra, az egészségmagatartásra, az egészségügyiellátásra, illetve az ezekhez kapcsolódó háttértényezőkre kérdeztek rá.

A válaszok alapján a magyar lakosság 54,2 százaléka jónak, vagynagyon jónak tartja egészségi állapotát. Ugyanakkor nemzetköziösszehasonlításban is kiemelkedően magas, a magyar felnőtt lakosságkörében több mint 60 százalék azok aránya, akinek saját bevallásukszerint valamilyen krónikus betegségük van. Ezek közül a leggyakoribb amagas vérnyomás, amely a lakosság mintegy harmadát érinti, a lakosságnagyjából negyedének pedig valamilyen gerincproblémája van.

Az egészségmagatartás témaköréből a kutatásvezető kiemelte, hogytovábbra is magas a rendszeresen dohányzók aránya. A lakosság csaknemharmada, több mint 2,5 millió ember dohányzik, többségük napirendszerességgel. Mellettük mintegy 1,5 millió ember állította, hogykorábban dohányzott.

Magyarországon sokan vannak – különösen a férfiak körében – akik”nagyivónak” számítanak. A középkorú férfiak egytizede, mintegykétszázezer ember tartozik ebbe a kategóriába. Ezenfelül a férfiakcsaknem 20 százaléka, a nők 7 százaléka legalább havonta egyszer kórosmértékben fogyaszt alkoholt – ismertette az adatokat.

Mindezek mellett problémát jelent, hogy a lakosság több mint felének, összesen csaknem 4,5 millió felnőttnek az ideálisnál magasabb atestsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott. Ezzel kapcsolatbanBoros Julianna hozzátette: kimutatható, hogy az egészségmagatartásszorosan összefügg az iskolázottsággal is.

Tokaji Károlyné, a KSH népesedési és szociális védelmi statisztikaifőosztályának vezetője elmondta: egy 2008-as uniós keretrendeletvalamennyi tagállamnak előírja az egészségügyi statisztikaiadatszolgáltatási kötelezettséget, többi között az európai lakosságiegészségfelmérés bevezetését és ötévenkénti megismétlését. A rendelet2014-től minden tagországban kötelezővé válik. Az uniós finanszírozásúkutatást eddig összesen 19 tagországban végezték el, köztük 2009-benMagyarországon.

A magyarországi felmérés módszertanáról elmondta: az adatfelvételt a15 év feletti magyar lakosok körében végezték el 2009. szeptember 15. és október 30. között. Az adatok egy részét személyes interjú keretében,az “érzékeny témákban” – mint az alkohol-, illetve drogfogyasztás-önkitöltős kérdőívvel gyűjtötték össze. A KSH munkatársai összesen 5051 érvényes kérdőívet dolgoztak fel.