A megemelt gyógyszerkassza is nehezen lesz tartható

Jövőre további lépésekre lehet szükség, hogy a kormány tartsa a megemelt gyógyszerkassza-kiadásokat, de drámai lépésekre nem kell számítani – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Figyelő konferencáján csütörtökön.

Mint ismert a kormány múlt héten a 2013-as költségvetéshez benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslattal 63 milliárddal megemelte a gyógyszerkasszát, pedig korábban azt tervezte, hogy tovább csökkenti a gyógyszertámogatást. A gyógyszerkassza emelésével a kabinet gyakorlatilag elismerte, hogy a Széll Kálmán tervben vállalt megszorítás a gyógyszerkasszán túllőtt a célon.

Februárig nyilatkozhatnak az önkormányzatok

A konferencián Szócska Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára elmondta, hogy az önkormányzatoknak február elsejéig kell nyilatkozniuk arról, hogy a járóbeteg-szakellátást az államnak adják-e vagy sem. A járóbeteg ellátás államosításának hivatalos kezdő dátuma a korábbi bejelentések szerint 2013. május 1-je lesz.

Összesen 263 olyan rendelő van, amelyet elvileg érintene a járóbeteg ellátás átvétele, azonban nem ennyi lesz, amely végül átkerül az államhoz. Ebből 123 rendelő van önkormányzati, 40 vegyes (önkormányzati és magán), valamint 80 magántulajdonban. A magántulajdonban lévő rendelőket nem államosítják, és a vegyes tulajdonúakat is csak korlátozottan. Utóbbiak esetében ugyanis rendkívül bonyolult lenne a jogi procedúra. Bonyodalmak ugyanakkor a tisztán önkormányzati tulajdonú rendelők esetében is felléphetnek, például akkor, ha a járóbeteg ellátás és az alapellátás egy ingatlanban van. Az ilyen esetekben valószínűleg nem veszi majd át az állam a járóbetegeellátást végző rendelőt.

Az államtitkár a konferencián arról is beszámolt, hogy iPatika alkalmazást fejlesztenek, amely lehetővé teszi majd, hogy az alkalmazás használói rákeressenek a közelben lévő gyógyszertárakra.