A morfingyártás megalapítójának állítanak szobrot Tiszavasváriban

Kabay Jánosnak, a hazai morfingyártás megalapítójának mészkőből készült mellszobrát avatják fel pénteken a gyógyszerész-feltaláló szülővárosában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

A Varga Attila gödöllői kőfaragó mester által készített műemlékkel a világhírű feltalálónak szeretne emléket állítani a Vasvári Pál Múzeum és a Vasvári Pál Múzeum Baráti Köre Egyesület – tájékoztatta Balogh Tamás, a múzeum sajtóreferense kedden az MTI-t.

A szobor leleplezése alkalmából ünnepséget is tartanak pénteken a Tisza-parti településen: a programsorozat a városháza dísztermében kezdődik, ahol ünnepi köszöntőt mond Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, Fülöp Erik polgármester, Bene János megyei múzeumigazgató és Jekő József főiskolai tanár. Szabó Attila szakgyógyszerész Kabay János, a magyarországi morfingyártás atyja című előadása után a feltaláló nevét viselő általános iskola növendékeinek előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ünnepség a múzeumkertben folytatódik, ahol leleplezik és megkoszorúzzák a süttői kemény mészkőből készített mellszobrot. A szobor elkészítéséhez a feltaláló Ausztráliában élő unokája, Joe Oltványi nyújtott erkölcsi és anyagi támogatást.

Kabay János 1896. december 27-én született a ma Tiszavasváriként ismert Büdszentmihályon. Kabay 1924-ben tette le gyógyszerészi esküjét, és ezután kezdett kísérletezni a morfinnal és a mákkal, azt vizsgálva, hogy miképpen lehet kivonni a növényből a lehető leggazdaságosabban a hatóanyagokat.

A feltaláló kutatásai során rendkívül eredményes volt: 1925. május 1-jén bejelentette az Eljárás ópium alkaloidok előállítására című szabadalmát, amellyel bebizonyította, hogy a morfingyártáshoz nincs feltétlenül szükség ópiumra, mint kiindulási nyersanyagra, a morfint a zöld máknövény présleveléből is el lehet különíteni.

Kabay felesége, a szintén vegyészdoktor Kelp Ilona segítségével 1927-ben Büdszentmihályon megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyárat, ezzel megindult találmányának üzemi méretű gyártása. Tevékenysége nyomán Magyarország a világ morfintermelésének egyik nagyhatalmává válhatott.

Az életét a fájdalomcsillapító gyógyszerek kutatásának szentelő Kabay egy sérvműtétet követő vérmérgezés következtében halt meg 1936. január 29-én. A gyógyszerész életére és munkásságára minden évben nagyszabású eseménysorozattal emlékeznek szülővárosában, Tiszavasváriban.