A rezidensek kételkednek Orbán akciótervében

Papp Magor szerdán úgy nyilatkozott: az MRSZ örül neki, hogy akcióterv készül annak érdekében, hogy Magyarországon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint Szlovákiában,de még nem tudni, mit tartalmaz majd ez az akcióterv. Mint kifejtette:ha csak vészforgatókönyv készül, amelyben a megmaradó szereplőkkel ésforrásokkal kalkulálnak, az világos üzenetet jelenthet az ágazatnak,hogy “a kormány lemond az érdemi megoldásról, és elfogadja, hogy azellátórendszer szép lassan összeomlik” – fogalmazott a szövetségelnöke. Hozzátette: az akcióterv kidolgozása talán azt jelenti, hogyvégre észbe kaptak a kormányzati szereplők, hogy valamit tenni kelleneaz egészségügy krízishelyzetének rendezése érdekében. 

Annak kapcsán, hogy az ellátási zavar megakadályozása érdekében akormányzat számításba veszi az orvosok esetleges átcsoportosítását is,Papp Magor azt mondta: ez az intézkedés nehezen értelmezhető, mivel mármost sincs belső tartalék az egyes szolgáltatóknál. A legtöbb helyenminimállétszámmal működnek osztályok, és egyetlen embert sem lehetátirányítani. Papp Magor szerint az is kérdés, a gyakorlatban miképplehetne a kollégákat kötelezni arra, hogy az otthonuktól akár több százkilométerre kelljen dolgozniuk.

Papp Magor kitért arra is, hogy az Egészségügyi Engedélyezési ésKözigazgatási Hivatal legfrissebb adatai szerint az idén újabb szomorúrekordot dönt az elvándorló orvosok száma. Tavaly 1111, ebben az évben mostanáig 1181 orvos kapta meg azt az engedélyt, amellyel külföldön dolgozhat. Papp Magor hozzátette: sokan az utolsó pillanatig kitartanak, bízvaabban, hogy az egészségügy helyzete javulni fog. Így ha rövid időn belül nem kínálnak elfogadható alternatívát, a következő időszakbanvalószínűleg még többen döntenek majd úgy, hogy elhagyják a magyaregészségügyet.

Papp Magor azt mondta: az Élhető magyar egészségügyet mozgalmukkeretében gyűjtött felmondólevelek száma december elején a 2500-at ismeghaladta, már öt megyében gyűlt össze kritikus mennyiségű felmondás,ami azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területekorvosellátottságát. Hozzátette: jelenleg több helyen párhuzamosangyűlnek a felmondások, így végleges számot csak az akció végén tudmondani.

A Magyar Orvosok Szövetségének az önként vállalt túlmunkavisszamondásáról szóló akciójához legutóbbi információi szerint már több mint kétezren csatlakoztak. Papp Magor azt mondta: emiatt több helyengyorsan zavar alakulhat ki, hiszen az intézményeknek nincsenek belsőorvosi tartalékaik, így a túlmunka visszamondásával sok helyen nem leszlehetséges kitölteni az ügyeleti sorokat – mondta Papp Magor.

A rezidensszövetség elnöke továbbra is bízik abban, hogy a következőnéhány napban sikerül megegyezniük a kormányzattal. Ellenkező esetbenjanuár másodikán sajtótájékoztatón közlik az intézményekkel és aközvéleménnyel akciójuk további lépéseit – mondta Papp Magor. 

Szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette:Orbán Viktor kormányfő akcióterv kidolgozására utasította NavracsicsTibor közigazgatási és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert arra az esetre, ha a letétbe helyezett felmondólevelek “aktiválódnak”. Mintkifejtette, az akciótervnek azt kell szolgálnia, hogy Magyarországon nealakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosoktömeges felmondása miatt, valamint azt, hogy beteg ne maradjonellátatlanul. A terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat isarra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel.