A rezidensek Szócskának: ha lesz pénz, leállítják a felmondásokat

Papp Magor az MTI-nek elmondta: a levélről a sajtóból értesült, a részleteit egyelőre nem kommentálja.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüketannak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket azorvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

“Nem a rezidensszövetség akciója az elvándorlás okozója” –hangsúlyozta Papp Magor. Egyetlen kollégát sem kérnek arra, hogy hagyjael az országot, csak azt kérik, hogy ezek között a “méltatlan”körülmények között néhány hónapra, amíg nem történik érdemi változás,függesszék fel részvételüket az ellátórendszerben.

Kiemelte: ismerik az ország nehéz gazdasági körülményeit, közbenazonban azt látják, hogy a költségvetésben tízmilliárd forintot lehettalálni például egy klubcsapat stadionjának építésére. Ezért úgygondolják, fontosabb lenne felszámolni azt a helyzetet, amelyben mintegy tízmillió állampolgár kényszerül méltatlan körülmények között igénybevenni az egészségügyi ellátórendszert, és több mint százezeregészségügyi dolgozó kénytelen méltatlan körülmények között dolgozni.

“Itt az ideje, hogy az egészségügy presztízsét helyreállítsuk, ésezzel a drámai mértékű orvoselvándorlást megfékezzük” – szögezte le Papp Magor. Ehhez meg kell találni azokat a forrásokat, amely alkalmas azegészségügy összeomlásának megakadályozására. Ha erre alkalmasintézkedés születik, akkor a rezidensszövetség azonnal fel fogjafüggeszteni az akcióját – tette hozzá a rezidensszövetség elnöke.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden jelentette besajtótájékoztatóján, hogy még ezen héten megkeresi a rezidenseketazokkal a javaslataival, amelyekkel véleménye szerint javítani lehetélethelyzetükön.

Vasárnap a Kossuth Rádióban az államtitkár azt mondta: baráti hangúlevelében az elvándorlásra toborzás helyett a közös munka folytatásátjavasolja a rezidenseknek. Úgy fogalmazott: ebben “az iszonyúankiélezett gazdasági helyzetben követelésekkel csak bajt lehet elérni” –fogalmazott az államtitkár. A megoldást csak közösen, kemény munkávallehet megtalálni – tette hozzá.