A rezidensek után a szakorvosok és szakdolgozók is képzési támogatást kaphatnak

A pályázati feltételekről augusztus második felében egyeztetnek aszakmai szervezetekkel és a kamarákkal, a kiírás szeptemberben várható.

Az ösztöndíjnak várhatóan a rezidens ösztöndíjhoz hasonló feltételeilesznek, vagyis a pályázóknak vállalniuk kell majd, hogy nem fogadnak el hálapénzt, sem az egészségügyi beszállítóktól különféle juttatást.Elvárás lesz az is, hogy legalább annyi ideig kell dolgozniuk a hazaiegészségügyben, mint amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

Az összeg felét a dolgozók továbbképzéséreszánják, a másik felét az intézmények a szakképzésben lévőkhelyettesítésére és továbbfoglalkoztatásra fordíthatják. Szócska Miklóslapunknak azt is elmondta: várhatóan év végén juthatnak pénzhez apályázók, s ugyan az uniós forrás két évig áll csak rendelkezésre, debízik a gazdasági helyzet javulásában, s annak függvényében a hazaiegészségügyi források gyarapodásában. A következő, egészségügyijövedelem emelésről szóló bejelentését a továbbképzés átalakításáhozköti, aminek forrása az évi 20 milliárd forintra becsült népegészségügyi termékdíj, illetve a kórházi közbeszerzések rendszerénekegyszerűsítéséből származó megtakarítás lesz – tette hozzá.