A Sanofi leállítja magyarországi kutatásainak egy részét

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon korábban a teljes innovációs folyamattal foglalkozott a Chinoin néven működővállalat, a jövőben azonban a hangsúly a folyamat későbbi fázisain lesz. Magyarázatként hozzáfűzte: a teljes gyógyszeripari kutatás-fejlesztési folyamat 12-15 év is lehet, amelynek különböző fontos szakaszai vannak, s ebből az első, kezdeti a felfedező kutatás.

A kommunikációs igazgató közölte azt is, hogy az átalakítás 160 embert érint, de ez nem jelent teljes egészében létszámleépítést. Az erről szóló tárgyalások a napokban kezdődtek meg a szakszervezetekkel.

Az átszervezés következtében felszabaduló kutatási infrastruktúrával a Sanofi támogatja a magyarországi kutatásokat, így a csúcstechnológiátjelentő “hátteret” egyetemeknek és kutatóintézeteknek ajánlja fel.

A cégcsoport kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységének átalakításasorán a Sanofi összevonja a hasonló tevékenységeket végző központokat,így a k+f központok száma csökken.

Magyarországon a kockázatos, a betegektől legtávolabb eső felfedező kutatás helyett a szintén magas hozzáadott értéket jelentő fejlesztési tevékenységekre összpontosít a társaság. Ez gyorsabban megvalósuló eredményeket hozó és exportorientált tevékenység – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

A Sanofi mostani lépése egy már korábban megkezdett átalakítás része, amire – a többi gyógyszeripari céghez hasonlóan – az egyre költségesebb és kockázatosabb kutatás-fejlesztés kényszerítette. Ma már egyre kevesebb nagy forgalmú készítményt kerül piacra, mert a hatóságok elvárása az, hogy hatékony, a lehető legkevesebbmellékhatást okozó készítménnyel lépjenek piacra a gyártók. Ez aztjelenti, hogy egyre szűkebb betegcsoportokat kell új készítményekkelellátni, s azt minél alacsonyabb áron előállítani.

Rózsa Iván kiemelte: az erős gyógyszerkémiai szakértelemre ésévszázados tradícióra alapozva Magyarország továbbra is fontos szerepetkap a Sanofi csoporton belül. A vállalat
Magyarországon továbbra is érdekelt lesz az innovatív készítmények fejlesztésében, ugyanakkor erősödik a generikus fejlesztési tevékenység is. A Sanofi továbbra is Magyarország egyik meghatározó szereplője kívánlenni az export területén, és a kutatás-fejlesztési tevékenységátalakítása ezt segítheti.