A Semmelweis Tervről tárgyalt a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

Az államtitkár közlése szerint az egészségügy konszolidálásához 40-60 milliárd forintra lenne szükség. A Kövér László házelnök, a tanács elnöke által vezetett ülésen a Semmelweis Tervet fenntarthatósági szempontból vitatta meg a testület.

Az államtitkár nyolc pontban foglalta össze a teendőket. Ezek közé tartozott az, hogy az egészségügyi ellátás úgy mentesüljönfeladatainak egy része alól, hogy kevesebb beteg kerül be oda. Amegelőzés körébe sorolta a dohányzás drasztikus korlátozását, valamintaz egészségtelen termékek megadóztatását. Ez utóbbi kapcsán említette,hogy az idén így befolyó 3 milliárd és a jövőre várható 30 milliárdforintot az egészségügyben dolgozók béremelésére fordítják.

A teendők egy másik csoportja az ellátási szintet teszi a lehetőlegalacsonyabbra, így átalakul a kórházcentrikus modell. Példakéntemlítette, hogy a daganatos beteg a központi ellátó által rendeltkemoterápiás infúziót a helyi rendelőben kapja meg, a felszabadulókórházi ágyakat pedig szociális ellátásra használják.

Szólt az államtitkár az egységes egészségügyi adatbázisról, amelyre várhatóan még az idén kiírják a tendert. Ma a nagy országos ellátó intézmények egymással nem kompatibilis rendszereket használnak,amelyeket aszerint szereztek be, hogy mikor melyik cég volt a favorizált szállító. A központi rendszerből a háziorvos is lehívhatja majd a röntgenfelvételeket.

A közbeszerzéseket központosítani kell. Tarthatatlan az a gyakorlat,hogy a 12 fővárosi intézmény külön-külön szerzi be a gyógyszert.Ellenpélda: egy vidéki kisebb kórház a Semmelweis Egyetemhez csatlakozva 20-30 százalékos megtakarítást ért el a gyógyszerkiadásban. Hasonló ahelyzet az energia beszerzésével is.

Az emberi erőforrás kapcsán említette Szócska Miklós, hogy 2020-ra egymillió egészségügyi szakember hiányzik majd Európában. A magyar orvosok képzésére említette példaként a kórboncnokokat, akik a rezidensi idő felét Nyugat-Európában töltik, és a izetésük iselfogadható.

A végső megállapítása így hangzott: a mai egészségügyi rendszer finanszírozhatatlan. Negatív példaként hozta fel, hogy az egyik központi kórháztól 12kilométerre, négysávos úttal összekötve működik egy másik, kisebbkórház.