A személyre szabott orvosságoké a jövő

A biohasonló gyógyszerek tömeges megjelenése várható a következőévekben, hiszen lejár a húsz éve szabadalmazott eredeti biológiaikészítmények szabadalmi védettsége. Ám míg a kémiai úton előállítottkészítmények hatóanyagát valóban elő lehet állítani más technológiávalhatásuk megváltoztatása nélkül (ezek a generikus gyógyszerek), abiotechnológiai úton kifejlesztetteket csak másolni lehet, ígymódosulhat a biológiai hatásuk.
Az új biotechnológiai készítmények előállításánál a genetikailagmódosított élő szervezetek (mikroorganizmusok, növényi és állati sejtek, élesztőgombák) vesznek részt a folyamatban – fogalmazott egy szakmaitanácskozáson Láng István, az Országos Onkológiai Intézet onkológusprofesszora. S mivel a biotechnológia a tünetek helyett a betegségekokát veszi célba, ez adja a legnagyobb reményt a gyógyulásra – tettehozzá. Ez a gyógyszerkör lehetővé teszi a célzott s személyre szabottterápiás és diagnosztikai megoldásokat bizonyos betegségeknél, ígynagyobb a gyógyulási esély. Számos betegség terápiájánál (cukorbetegség, rheumatoid arthritis, daganatok) alkalmazzák ezeket a készítményeket.
Ám a biológiai készítmények költségesek, így csak azok kaphatják,akiknél valóban sikeres lehet a terápia. Erről biztonsággal dönthet amolekuláris patológia. A fejlett diagnosztikus eszközökkel pontosan meglehet mondani, mely betegeknek előnyös az alkalmazásuk