A tiltás a hálapénz kriminalizálásához vezethet

Tiltással biztosan nem lehet eredményt elérni, mert egy komplexproblémáról van szó. A tiltás a hálapénz kriminalizálásához vezet -mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint ahálapénzt kategorizálni lehet és kell.

Van az előre kikövetelthálapénz: ezt nem tolerálhatja az egészségügy, de van a tényleges, hálajeleként adott pénz – hangsúlyozta Rácz Jenő.

A munkatörvénykönyvének tervezetében szerepel, hogy maximalizálni kell azelfogadható ajándék mértékét, amit a kórházigazgatók engedélyeznénekvagy tiltanának. Rácz Jenő azonban ezt nehezen ellenőrizhetőnek tartja.Szerinte a jogszabályokban olyan jellegű kötöttségeket kellmegfogalmazni, amelyek betarthatósága egyértelmű.

Hálapénz a kórháznak?

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint ahálapénzt nem egy-egy orvosnak, hanem a kórháznak kellene fizetni.

Csiba Gábor úgy véli, intézményenként kellene általános felhatalmazást adni,így lennének olyan kórházak, ahol elfogadják a paraszolvenciát, éslennének olyanok, ahol nem.

Egy beteg meggyógyítása nem egyember dicsősége, éppen ezért jobb, ha a páciens, ha akarja, azintézménynek fejezze ki a háláját, a pénzt pedig vissza lehet osztani -magyarázta az elnök.