A toxikológián is megérezték, hogy elkezdődött az iskola

Kifejtette: most, hogy elkezdődött az iskola, pénteken és szombatonis átlag alatti esetszámuk volt, de szeptember elején jönnek még aziskolai kirándulások, majd a gólyaavatások és gólyabálok, amelyeketmindig megérezni az osztály forgalmán. A vizsgaidőszak idején általábannincs több betegük – mondta, de ugyanakkor hozzátette: az elmúlt években nem jelentősen, de némileg megemelkedett a vizsgadrukk és avizsgafeszültség miatt elkövetett öngyilkossági kísérletek száma.

Zacher Gábor beszélt a krokodilnak nevezett intravénás szerről is,amelynek hatásairól az elmúlt időszakban számos horrorisztikus videóterjedt el az interneten. A felvételeken látható “szétrohadt lábak,szétrohadt kezek, zombiszerű emberek valósak”, de ezt nem a szertudatmódosító hatása, hanem a benne lévő szennyeződések okozzák. A szerleginkább Oroszországban terjedt el, ahol a lakosság egy százalékaintravénás droghasználó, amellyel Afganisztán után a második anemzetközi rangsorban – mondta.

A határőrizet megerősödésével jelentősen csökkent az országba kerülőópiát mennyiség, ezért az orosz heroinfüggők nem jutnak hozzá azállapotukat kielégítő diamorfinhoz. A kábítószeresek egy recept nélkülkapható fájdalomcsillapítóból vonják ki ezt az anyagot, majd ezt a”bizonytalan katyvaszt” adják be maguknak. Az eljárás során sósavat ishasználnak, így a kinyert anyag savas kémhatású, ami az emberi testbenkimarja a lágyrészeket – mondta a toxikológus.

HIRDETÉS

Zacher Gábor leszögezte: Magyarországon nincs forgalomban a krokodilnevű szer, de az év elején megjelent az úgynevezett MDPV, amely akrokodilhoz hasonló súlyos tüneteket ugyan nem, de komolylágyrész-károsodást okoz. A leggyakoribb panasz, hogy az injekcióbeadási helyén tályog alakul ki, de emellett szövődményekkel istalálkoztak, például tüdőtályoggal, szívhártyagyulladással.

Az MDPV intenzív hallucinációs, pörgős élménnyel jár együtt. Eztviszont egy úgynevezett comedown effektus követi – mondta a toxikológus, kifejtve: amikor a használó “lejön” a szerről, furcsa skizoid,tudathasadásos rettegő állapotba kerül, amelyet a legkönnyebben úgy tudelkerülni, ha újra belövi magát.  Így sok heroinfüggő komolyan rákattant erre a szerre – tette hozzá Zacher Gábor. A nyáron naponta két-háromMDPV-használó fordult meg a fővárosi toxikológián, aki túladagolás miatt került be. Az MDPV nagyon komoly probléma, mivel a szer nincstiltólistán, így könnyen az országba kerülhet például “növényi tápszer”feliratú csomagban – hangsúlyozta Zacher Gábor.