A vártnál 37 milliárddal kisebb az egészségkassza hiánya

Eredményesen takarékoskodott idén az egészségügyi tárca, de mostszoronghatnak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ne az ő 37milliárdjukkal igyekezzen szűkíteni a költségvetésen tátongószázmilliárdos lyukat. Az OEP kassza július végén a tervezettnél lényegesen kisebb hiányt mutatott, miutánjóval kevesebbet költöttek táppénzre, és lényegesen, 13,6 milliárdforinttal több folyt be egészségügyi hozzájárulásból és 20 milliárddaltöbb a gyógyszergyári befizetésekből. A bevételtöbblet mellett sikerült a kassza egyensúlyát megőrizni a gyógyító eljárásokra költhető keretnél:igaz ennek az ára az intézmények súlyos eladósodása volt.

A táppénzszabályok szigorítása miatt csaknem tíz százalékkal csökkent a táppénzes napok, illetve esetek száma az elmúlt hónapokban. Aköltségvetési terv szerint havonta 7,1 milliárd forintot költhetne azOEP táppénzre, ám ehelyett májusban 6 milliárdot, júniusban 5,5milliárdot, júliusban pedig alig több mint ötmilliárdot fizetett ki abetegeknek.

A 37 milliárd mértékét érzékelteti, hogy ebből ki lehetne fizetnipéldául a kórházak lejárt tartozásainak több mint kétharmadát. A pénztaz egészségügyi államtitkárság szeretné az ágazaton belül tartani és aSemmelweis Terv végrehajtására fordítani.

 

Erre az elképzelésre a legnagyobb veszélyt a Orbán Viktor múlt hetiközlése jelenti, miszerint újabb 100 milliárdos takarékossági csomagralesz szükség a költségvetés tartásához. A kormány várhatóan már makezdődő kétnapos kihelyezett ülésén dönthet arról, megkapja-e azegészségügy ezt a többletet. Ha netán elvonnák a pénzt, az ágazatcsalódása azért is érthető lenne, mert az elmúlt évek gyakorlatáttekintve szinte példa nélküli, hogy a vártnál jobb gazdálkodástprodukálnak.

Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár szerintjelenleg az egészségügy az egyetlen olyan ágazat, amely az államadósságcsökkentésében teljesítette a feladatát. Hozzátette: a jövő évi költségvetési tárgyalások jelen állása szerint az ez évihez közelifinanszírozással, valamint ezen felül a népegészségügyi termékadóbevételével számolnak, de egyelőre még tartanak az egyeztetések. Mintmondta: ha semmi extrém nem történik, lehetőség lesz kisebbkorrekciókra, a nehéz helyzet szolid kezelésére.