A WHO két hepatitis C elleni készítményt vett fel az alapvető gyógyszerek listájára

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hepatitis C kezelésére szolgáló készítményekkel bővítette az alapvető gyógyszerek listáját, de ahhoz, hogy a szegényebb országokban is elérhetővé váljanak a betegek számára, ahhoz az árak csökkenése is szükséges.

A hepatitis C kezelésére kifejlesztett új hatóanyagok világszerte 150 millió ember gyógyítását befolyásolhatják, akik közül jelenleg évente körülbelül fél millióan halnak meg a betegség következtében. Az új terápiák hatékonyak ugyan a hepatitis C kezelésében, de a fejlett országokhoz igazodó áraik miatt a szegényebb területeken megfizethetetlenekké válnak.

dreamstime_m_39523089

Marie-Paule Kieny, a WHO általános helyettes főigazgatója szerint történtek ugyan erőfeszítések annak érdekében, hogy árcsökkentést érjenek el a szegényebb országokban, de egységes stratégia nélkül nincs lehetőség globális szinten elérhetővé tenni a készítményeket, ami jelentősen csökkenti az egészségügyi ellátás eredményességét ezen a téren. Bár a gyógyszerek árát már több alacsony jövedelmű országban is megnyirbálták, egyes aktivisták szerint ez még mindig nem elég annak érdekében, hogy a kezelések világszerte elérhetővé váljanak, ebbe beleértve a közepes jövedelmű országokat is.

A WHO minden két évben felülvizsgálja az alapvető gyógyszereket tartalmazó listáját, ami alapján az egészségügyi kormányzatok világszerte meghatározhatják, hogy milyen terápiát kellene bevezetniük. A legutóbbi verzió számos új daganatellenes és multi-rezisztens tuberkulózis elleni gyógyszerrel is kiegészült.

(forrás)