Adótörvény-javaslatok a parlament előtt

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtotta azadótörvény-javaslatokat az Országgyűlésnek pénteken, és ezzel véget vetaz eddigi találgatásoknak – közölte az MTI-vel. A minisztériumközleményében rámutat: a javaslat cáfol a sajtóban megjelent többinformációt is, például az origo.hu hírportál A 30 százalékos balesetiadó című cikkében megjelenteket. Ugyanis – hangsúlyozza az NGMközleménye – “…a kormány javaslata szerint a jövőben sem fogjanépegészségügyi termékadó terhelni a kávét”, s “az ízesített sörök ésalkoholos frissítők esetén egységesen 20 forint/liter népegészségügyitermékadó mértékre tesz javaslatot kormány.”

A személyi jövedelemadó és a járulékok szabályainak változása miattiesetleges nettó bércsökkenés ellentételezése érdekében a kormánykompenzációs rendszert alakít ki – ismerteti a közlemény. A kompenzációrészleteit már kidolgozták, s ezeket a munkaadók és a munkavállalókérdekképviseleti szerveivel egyeztetik. A nettó bér mértékére hatássallévő törvénymódosítások csak 2012. január 1-jén lépnek hatályba, így akormány a kompenzáció alapos előkészítésére fekteti a hangsúlyt, “aszükséges jogszabályok kellő időben el lesznek fogadva” – olvasható aközleményben.

A baleseti adóval kapcsolatban az NGM rámutat: arra a türelmiidőszakra, ameddig a biztosító szolgáltatása fennáll, de a biztosítottelmulasztja a díj és az adó megfizetését, a beszedés kockázata nem abiztosítót terheli.

Mivel a baleseti adót a biztosítási díj százalékában határozzák meg,így egyértelműen figyelembe veszik a biztosítottal kapcsolatoskockázatot, beleértve a baleset által okozott egészségügyi kockázatotis. A biztosítói piac szereplőinek első visszajelzései alapján az adónak hatása lesz az árakra, így feltehető, hogy a kialakuló árverseny miattrészben a biztosítók viselik majd annak terhét – teszi hozzá az NGM aközleményben.

Ismerteti továbbá, hogy az ingatlanszerzéshez kapcsolódó illetékkiszabásáról az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követő nyolc napon belül értesíti a földhivatal az adóhatóságot a törvényjavaslatszerint. Így annak hatálya nem a szerződés beérkezésétől számít, mintahogy azt az origo.hu hírportál írta – jegyzi meg a közlemény.