Akár 2 ezer patika is kompenzációt kaphat

A generikus program eredményességéhez nélkülözhetetlenek a gyógyszerészek, hiszen az ő közreműködésükre is szükség van ahhoz, hogy növeljék az alacsonyabb árú gyógyszerek forgalmi arányát. Ugyanakkor fel kell oldani azt az ellentmondást is, miszerint a patikusoknak az olcsóbb generikus helyettesítő gyógyszert kell felajánlaniuk a betegek számára, ám ezzel „maguk alatt vágják a fát”, hiszen a gyógyszertárat árrésveszteség éri. Ezért az idei költségvetésben a Gyógyszertárak juttatása jogcímen 2,7 milliárd forintot szán az állam a patikusok generikus programjának támogatására – írja a Webbeteg.hu.

Az összeget 2012 első három negyedévében kell 33-33 százalékos arányban ösztönzésre felhasználni, az utolsó negyedév fedezetét a jövő évi költségvetésben fogják biztosítani, legalábbis ígéret van rá. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) honlapján megjelent tájékoztató szerint a 2011-es közfinanszírozott gyógyszerforgalomhoz kapcsolódó ágazati árréshányad 7,2 százalékát jelenti az idén rendelkezésre álló 2,7 milliárd forint.

Többletjuttatásban azok a gyógyszertárak részesülhetnek, amelyekben az összes elszámolt vényből a preferált termékek aránya meghaladja a 35 százalékot. Az OEP adatai szerint ezen vényszámok aránya 31,6 százalékos mértékű volt az elmúlt évben, így az akkori teljesítések szerint a mintegy 2400 patikából mindössze 800 részesülhetett volna generikus ösztönzőben a kamara számítása szerint.