Akcióterv az öngyilkosságok megelőzésére

Az Európai Unióban a második, a világon az ötödik helyen állunk azöngyilkossági „ranglistán”. Éppen ezért a Lélekben Otthon Alapítvány egy hosszú távú akcióterv elkészítésére vállalkozott, melynek segítségévelöt éven belül 20 százalékkal szeretnék csökkenteni az öngyilkosságokszámát hazánkban.

Mint azt Oriold Károly, az alapítvány vezetője elmondta, a statisztikaiadatok azt bizonyítják, hogy a családon belüli öngyilkosság jelentősenmegnöveli az ismételt elkövetés esélyét, ezért a legfontosabb védőtényező a kapcsolat – állítják a szakértők. Éppen emiatt a szervezet 35önkéntes segítője próbál kapcsolatot teremteni az öngyilkosságbanelhunytak családtagjaival. Az alapítvány 3000 szórólapot juttatott el amentőkhöz és a rendőrökhöz, akik a haláleset helyszínén átadják ezt azismertetőt a hozzátartozóknak.

Figyelemre méltó tény, hogy az öngyilkosság következtében elhunytakjelentős része nem járt orvosnál. Márpedig ezeknek a betegeknek ahozzátartozói, rokonai gyakorlatilag mindig észlelik a problémát, csaknem tudják hova kell fordulni. Ezért van óriási jelentősége ennek aprogramnak – állítja tapasztalataira hivatkozva Rihmer Zoltánprofesszor, aki szintén tevékeny szerepet vállalt az akciótervkidolgozásában.