Alig vesznek részt az orvosok a hamisítás elleni küzdelemben

A SecuringPharma beszámolója szerint az egészségügyi dolgozókat képviselő WHPA 24 nemzeti gyógyszerhamisítás elleni kezdeményezést vizsgált meg, amelynek eredményeképp arra a megállapításra jutott, hogy az orvosok nem vagyalig vesznek részt a hamisítás elleni törekvések megvalósításában.

A kutatás hat olyan nemzeti programot azonosított, amelyekbe azorvosokat képviselő szervezeteket is teljes körűen bevonták. EzeketNigériában, Indonéziában, Tajvan és Costa Rica területén, valamint azEgyesült Államokban és az Egyesült Királyságban valósították meg. Agyógyszerhamisítás elleni programok többségében, összesen 15 esetbenrészleges orvosi jelenlétet talált a WHPA, míg három esetben az orvosikamara és a kezdeményező szerv között semmilyen együttműködést nemtaláltak.

A WHPA szerint sok országban nem tisztázott, hogy azegészségügyi dolgozóknak és az őket képviselő érdekvédelmi szerveknekmilyen szerepük van vagy lehetne a gyógyszerhamisítás elleniszemléletformáló programokban. A szervezet az elmúlt években “Call to Action” címmel több olyan kampányt is kezdeményezett, amely arra biztatja azorvosokat, hogy legyenek aktívabbak a hamis gyógyszerekkel kapcsolatostájékoztatásban, azonosításban és az információk bejelentésében ahivatalos szervek felé.