Antiráktabletták olcsón

Mégsem igaz, hogy a rákszűrés életet ment? Az Egyesült Államok kormánya októberben elrendelte a rutinszerűen végzett prosztatarákszűrés leállítását. A döntést előkészítő tudományos bizottság nem találta meggyőzőnek aszűrés előnyei mellett szóló bizonyítékokat. A módszer ugyan sok életetmegmentett, de sok olyan daganatot is feltárt, amely annyira lassannövekedett, hogy sosem veszélyeztette volna a páciens életét, mígkioperálásával olyan szövődmények járhattak, mint a vizelettartásinehézség vagy az impotencia.

A szakemberek most az arany középutat igyekeznek megtalálni: szeretnék elkerülni a korai felismerésben rejlő lehetőségektúlbecsülését, ugyanakkor nem akarják eltántorítani a részvételtőlazokat, akik számára a szűrés valóban hasznos lehet. Olyan kérdésekkörül zajlik a szakmai vita, hogy a 40-es vagy az 50-es életévekbenkell-e megkezdeni a mammográfiás szűréseket az emlőrák felfedezéseérdekében, vagy hogy érdemes-e elvégezni a drága CT-vizsgálatot adohányosoknál a tüdőrák korai észlelése érdekében. Azt kell például eldönteni, kinek az esetében haladja meg a betegség kockázata a szűrés – például a pozitív CT-lelet birtokában elvégzett, gyanús elváltozást megbolygató szövetmintavétel – rizikóját  – írja a Népszabadság. 

A számtalan érvet és ellenérvet felsorakoztató végtelen vita feloldására a gyógyszeripar kínál lehetőséget: a kemoprevenciót, azaz a kémiai anyaggal (gyógyszerrel) elért megelőzést. Ha ugyanis lenne egy olcsó gyógyszer, amely megakadályozná a daganatokkifejlődését, az a szűrés körüli kérdéseket is más megvilágításbahelyezné. Talán meglepő, de ilyen gyógyszer régóta létezik, sőtrendszeresen használjuk. Egyelőre semmilyen szakmai fórum nem mondta ki, hogy jó a rák megelőzésére is, de ez egyes szakértők szerint csak időkérdése. Világszerte millióknak rendelik ugyanis az orvosok aszívinfarktus és a szélütés prevenciójára – ezzel a céllalMagyarországon is ajánlják a szakmai irányelvek, és rengetegen szedikis.