AstraZeneca: nem lesznek új kutatások

Nem tervezi, hogy teljes kutatás-fejlesztési tevékenységét kivonjaBudapestről a világ egyik vezető kutatásorientált gyógyszervállalata, az AstraZeneca – reagált a sajtóban kedden megjelent hírre Jenny Winter, a cég magyarországi igazgatója. Közölte, a hírnek annyi alapja van,hogy valóban csökkenteni kívánják a magyarországi üzletet, tehát nemlesznek újabb klinikai vizsgálatok, csak a folyamatban lévő kutatásokatviszik tovább. Ezen kívül az üzlet szűkítése elbocsátásokkal is jármajd: szeptemberben várhatóan 30 szakembert küldenek el. Az igazgatónőazonban azt is hangsúlyozta, elkötelezettek abban, hogy partnerkéntegyüttműködjenek a magyar kormánnyal a magyarok egészségéért.

Kedden a Világgazdaságban jelent meg, hogy a kutatásfejlesztésfogalomkörének változásai miatt meglehet, a multinacionális cégekelviszik Magyarországról a klinikai vizsgálatokat, így évente 30milliárd forinttól eshet el a hazai egészségügy. Példaként említették az AstraZenecát, amely információik szerint kiviszi az országból a számosdolgozónak munkát adó regionális kutatóintézetét, s erről mártájékoztatta az érintett minisztériumokat.

Jenny Winter ezzel szemben azt mondja, nem mennek ki az országból.Viszont a cég által még júliusban kiadott közlemény szerint jelentősencsökkenteni fogják a kutatás-fejlesztésre szánt forrásaikat, válaszul amagyar kormány hozzáállására az orvosi innovációhoz. Az AstraZenecaugyanis arra a következtetésre jutott, hogy Széll Kálmán terv alapjánmeghozott intézkedések korlátozni fogják az innovatív gyógyszeriparicégek K+F beruházásait, valamint a betegek hozzáférését is amegfizethető, támogatott gyógyszerekhez. Mindezek miatt döntött úgy acég, hogy beszünteti az új klinikai kutatásokat mindaddig, amíg akormány fel nem ismeri mekkora jelentősége van az innovatívgyógyszereknek.

A cég egyébként már tavaly bejelentette, hogy a kutatás-fejlesztésiközép-európai regionális központját Budapestről Varsóba helyezi át.

Az AstraZeneca a világ egyik vezető kutatásorientáltgyógyszervállalata londoni központtal, amely kiterjedt kutatás -fejlesztési, és gyógyszergyártási tevékenységet folytat és részvényeit a világ vezető tőzsdéin is jegyzik. A vállalat 1999-ben svéd és britgyógyszeripari cégek egyesülésével jött létre, és azóta biotechnológiaivállalatokat is magába tömörítő nagyvállalatként tevékenykedik a világtöbb mint 100 országában. Több mint 62 ezer alkalmazottja van, ebből 11ezren a kutatás-fejlesztési területen dolgoznak. A fő kutatási centrumok Svédországban, Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban találhatók. A közép-kelet-európai klinikai kutatási részleg központja eddigMagyarországon volt. A régióba 10 ország tartozik, és összesen 195szakember szervezi a klinikai kutatómunkát, a magyar klinikai kutatásirészlegnek 40 diplomás munkatársa van. Az AstraZeneca Magyarországonévente eddig 1,3-1,7 milliárd forintot költött klinikai kutatásra.