Automatizált gyógyszerelési rendszer Nyíregyházán

Lehet-e ma innovációt és európai mértékben is átláthatóságot jelentő rendszert teremteni
Magyarországon a gyógyszerellátásban? Erre a kérdésre adta meg a választ az a partneri kapcsolat, amely az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. és aPharma-Unit-Dose Magyarország Kft. között jött létre.

Az ötlet nem új keletű, a világ fejlett országaiban már többéves tapasztalattal rendelkeznek kórházak arról, hogyan lehet szakmai és gazdasági előnyöket kovácsolni az automatizáltbetegszintű gyógyszerelésből. A Jósa András Oktatókórház IV.Belgyógyászati Osztályán elindult rendszer segítségével az osztályosgyógyszerelést felváltotta a betegszintű automatizált gyógyszerelés –tájékoztatta a MedicalOnline-t az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. Olyan fejlesztésről van szó, amely az intézményi gyógyszertárból egy másfél négyzetméteres területen elhelyezett automata segítségével akártöbb száz különböző készítményből, minden betegnek személyre szabottgyógyszercsomagot állít elő.

A tervek szerint az év végére a Jósa András Oktatókórház valamennyi osztályán, 2012-ben pedig a holding minden tagkórházában bevezetik a betegorientált gyógyszerelést. A már működő, az országban elsőként alkalmazott rendszer az átláthatóságés megtakarítás mellett minőségbiztosítási előnyöket is jelent azegészségügy valamennyi résztvevője számára.

A betegszintű automatizált gyógyszerelés közvetlenülhozzájárul a betegbiztonság fokozásához, és a fejlesztésnek köszönhetően megvalósítható a hatóanyag szintű rendelés az intézmény teljesrendszerében. A vitathatatlan előnyök mellett a fenntartó és az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. számára kiemelt jelentőségű az atény is, hogy a rendszer alkalmazása nem jelenti a feladatkiszervezését, hiszen a gyógyszerbeszerzés és az intézeti gyógyszertárak működtetése továbbra is az egyes tagkórházak hatáskörében marad.

A módszerrel a beteg terápiájának és a gyógyszerelés biztonságánakoptimalizálása egy jól kontrollálható központi rendszerből történik. Az átláthatóság és a felesleges gyógyszerfelhasználás kiküszöbölése a világon mindenhol megtakarítást eredményezett, amely óvatos becslések szerint is elérheti a gyógyszerköltségek 15-20 százalékos csökkenését.