Az Ab napirendjén a nyugdíjügy – Alapvető változás jöhet

Korábban több internetes lap is arról írt, hogy „megszületett” az Ab határozattervezete amagánnyugdíjpénztárakat érintő törvényről. – Szó sincs új tervezetről, a hétfői napirenden szereplő javaslatot már július 12-én is tárgyalta atestület – mondta lapunknak Sereg András. Az Ab sajtófőnöke azonban adokumentum tartalmáról nem árult el részleteket, arra hivatkozva, hogyfolyamatban lévő ügyet nem kommentálhat.

Sajtóhírek szerint atervezet megsemmisítené a törvény azon pontját, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánkasszáknál maradóktól. Szintén veszélybekerülhet az a jogszabályi rendelkezés, amely a munkáltatóinyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Paczolay Péter, az Ab elnöke a múlt héten sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta ezeket ahíreket. Sereg András sem tudta megmondani, hogy hétfőn döntésszülethet-e a határozattervezet ügyében. Azt viszont elképzelhetőnektartja, hogy a tervezet szövege még változhat. A döntés elhúzódásaegyébként azért sem zárható ki, mert néhány nappal később, szeptember1-jén öt új taggal bővül a testület létszáma. Az ő szavazatuk pedigdöntően befolyásolhatja a végleges döntést.

Korábban megírtuk:bárhogy is határozzon az Ab ebben a kérdésben, gyakorlati szempontból az már nem változtat a kormány által elindított nyugdíjreform irányán.Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője egy múlt heti televíziósműsorban azt mondta, hogy „a kormány nem változtat a nyugdíjrendszerrelkapcsolatos szabályokon”. Orbán Viktor kormányfő pedig már február 2-ánleszögezte, „a hazai nyugdíjrendszer végleges formát öltött, és ezt máregy alkotmánybírósági ítélet sem változtathatja meg”.