Az állam visszavenné az oltásbizniszt: vége az Omninvestnek?

Ha az államtitkárság elképzelése találkozik a kormány szándékaival,akkor alaposan föladják a leckét a jogászoknak: a legutolsó megkötöttszerződés a cég és az állam között 2019-ben jár le. Azt pedig, hogy ez a magánosítási szerződés mit tartalmaz, hogyan bontható fel, csak nagyonszűk kör ismeri.

A szocialista kormányok bőven költötték a pénzt az Omninvestnél, atársaságot azonban még az Antall- és a Boross-kormány fogadta el azállam fő vakcinapartnerének. Az akkor még ciprusi bejegyzésű Omninvestakkor vált közismertté, amikor a madárinfluenza-vakcinát, majd ahatalmas pánikot keltő új influenza elleni vakcinát is több milliárdérttőlük rendelte meg a Gyurcsány-kormány. A cég akkor folyamatosantámadások kereszttüzében állt, elsősorban az átláthatatlan tulajdonosiszerkezete és a Fidesz offshore-ellenes kommunikációja miatt, továbbáazért, mert az akkori kormány rendre azt hajtogatta, hogy a társaságvalójában óriási bevételeket generál majd a magyar államnak. Gyurcsányék 2006-ban egy testreszabott pályázaton keresztül kétmilliárdot adtakfejlesztésre abban a reményben, hogy a várhatóan a Közel-Keletreeladható madárinfluenza-oltások bevételének 14 százalékát megkapvajelentős haszonhoz is jutnak. Az így szerzett állami bevétel utóbb abefektetés tíz százalékát sem érte el.

A biztos üzlet, vagyis az, hogy itt szinte járadékszerűen költ elmilliárdokat az állam, sokak fantáziáját megmozgatta. Különösen azthánytorgatták fel, hogy a cég tulajdonosait nem lehet megismerni. Ígyazt sem tudni, hogy esetleg milyen egyéb érdekek vezethetik őket,illetve hogy a náluk elköltött adóforintokból áramlik-e pénz visszamagyarországi címekre. Bár a politikai gyanakvás az akkori szereposztásszerint főleg az ellenzéki Fideszé volt, az átragadt a szocialistákrais. Tavaly júniusban aztán átalakították a cég tulajdonosi szerkezetét,valószínűleg az offshorevádak ellensúlyozása érdekében. E tranzakcióvalaz Omninvest egy Romániában bejegyzendő új cég tulajdonába került, aromániai cégen pedig az öt magyar ügyvezető osztozott egyenlő arányban.

 

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tavaly vizsgálatotindított az Omninvestnek nyújtott kétmilliárdos juttatásfelhasználásának feltárására. A vizsgálatot a Kormányzati EllenőrzésiHivatal (Kehi) végezte, és miután az ügyet lezárta, az idén feljelentést tett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt a cég ellen. Ahivatal az ellenőrzés végén azt állapította meg, hogy az Omninvestjogszabályba ütköző módon használta fel a számára 2006-ban nyújtottkétmilliárd forintos állami támogatást. Az Omninvest Kft. képviselőiugyan vitatták, hogy hibáztak volna, de még a Kehi-vizsgálat vége előttvisszafizették a kétmilliárd forintot és kamatait.

A Kehi kabinetfőnöke, Bőcz Sándor lapunknak azt mondta: az influenzaelleni védekezés központi koordinációjának megerősítése érdekében aNemzeti Erőforrás Minisztériumnak több jogszabály módosítására tettekjavaslatot. Ugyanakkor indítványozták annak a hosszú távú szerződésnek a felülvizsgálatát is, amelyet az Omninvest Kft.-vel kötött az állam.

Kormányváltás ide vagy oda: az Omninvest körül maradtak titkok,ugyanis a Kehi kabinetfőnöke sem volt hajlandó további részleteketelárulni a vizsgálatukról. Azt mondta: részletes jelentésük bizalmaskormányzati előterjesztés.

Falus Ferenc volt tiszti főorvos kérdésünkre azt mondta: azállampolgárok biztonsága érdekében nagyon fontos, hogy azinfluenza-oltóanyag gyártását kontrollálja az állam. A kellőfelügyeletnek azonban nem feltétele az, hogy az állam tulajdonos islegyen. Erős biztonságot ad, hogy Magyarországnak van sajátinfluenzaoltóanyag-gyártó kapacitása, ez garantálja, hogy egy esetlegesúj vírus ellenszerét akár nyolc-tíz hét alatt képesek vagyunkelőállítani.

Megkerestük az Omninvestet is, egyelőre nem kívántak reagálni.