Az államtitkár sem támogatta a Széll-tervet

Bár azt még nem tudni, miként fognak további negyvenmilliárd forintot visszavenni az orvosságok támogatására fordítható keretből, de ha ez sikerül, jövőre már csak 140 milliárd forint jut a tavalyi 360milliárd helyett e célra. A kormány annak ellenére is hisz a gyógyszerpiacot megszorító újabb csomag sikerében, hogy a Széll Kálmán Terv első verziója épp az ellenkezőjét bizonyítja.

Az OEP legfrissebb adatai szerint az első negyedévben egyetlen fillér megtakarítást sem hozott az első Széll Kálmán Terv, amely 2012-ben és 2013-ban 120 milliárddal mérsékelné a gyógyszerkassza kiadásait. Ennek első intézkedéscsomagjával idén elvben 83 milliárdot vennének vissza a támogatásokból. Csakhogy az év első három hónapjában eddig nemhogy kevesebbet, épp ellenkezőleg, a tervezettnél 26 milliárddal többet fizettek ki a támogatásra. A kassza vesztesége mégis csak 15 milliárd forint lett, de csak azért, mert a gyártók időarányosan 11 milliárd forinttal több extra adót fizettek be. Ebből az következik, hogy már az idei számot is korrigálni kell, vagyis ahhoz, hogy a 83 milliárdos megtakarítás tartható legyen, újabb intézkedésekre van szükség.

A Széll Kálmán Terv 2.0-val kapcsolatban a Népszabadságnak a nemzetgazdasági tárca azt hangsúlyozta: szerkezeti átalakításról van szó. Megerősítették, hogy az újabb tízmilliárdokat elvonó program része az úgynevezett „spanyol gyógyszer-támogatási modell” egyes elemeinek adaptálása. E szerint a tíz évnél régebben támogatott készítmények meghatározott körében a gyártóknak kötelezően kellene csökkenteniük az áraikat. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a 2004 előtt forgalomba került orvosságok árát 15 százalékkal kötelezően kellene csökkenteniük a cégeknek.

– Minden további megszorítás teljesen irreális – mondta lapunknak Leitner György, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, aki szerint, ha valóban megtörténik a gyógyszerkassza-csökkentés, akkor visszaértünk a nyolcvanas évekhez, amikor alig 1000-1100 készítmény volt elérhető a patikákban.

A versenyjogban jártas cég felméréséből kiderül, hogy a gyógyszergyártók nem kívánják tovább viselni a nyomott árak miatt keletkező veszteségeiket. A hatósági árcsökkentés hírére azt tervezik, hogy 122, mással nem helyettesíthető terméket vonnak vissza a piacról. A gyógyszerek közt vannak daganatokra, szív- és érrendszerre, anyagcsere-betegségekre ható orvosságok is. A készítményeket most 1,1 millió magyar beteg használja.

Sinkó Eszter közgazdász szerint beláthatatlan következményei lehetnek, ha a kormány rendre ötletszerűen belenyúl a rendszerbe. A gyártók szinte naponta vonnak vissza termékeket a piacról, a patikák már a Széll Kálmán Terv első változatának hatására is 8-9 milliárd forint veszteséget könyveltek el. Szerinte a patikabezárások újabb hulláma indulhat el.

EGÉSZSÉGÜGY

2013-ban a tervek szerint már csak 140 milliárd forint jut gyógyszertámogatásra. Ez az összeg tavaly még 360 milliárd forint volt. A helyzetre a gyógyszergyártók várhatóan termékkivonással reagálnak, ami megroppanthatja az ellátást.