Az egész családon végigmehet a szívroham

Vannak családok, ahol szinte törvényszerűnek látszik, hogy a felnőtté váló gyereket ugyanaz a betegség sújtja, amiben a szülő vagy anagyszülő is szenvedett, sőt befejezte az életét. Angol kutatók Peter M. Rothwell vezetésével tanulmányozták ezt a fontos kérdést, igen jólszervezett vizsgálat útján.

 

Oxford városát és környékét egyetlen hatalmas kórház látja el, ami aztjelenti, hogy 91 000 ember minden súlyos betegségével ugyanabba agyógyintézetbe kerül. A környéken élők születésüktől halálukig ugyanazon klinikán, azonos gyógyítási elvek és lehetőségek szerint kapják azellátást, és ezért egészségügyi nyilvántartásuk is egységesebb éskönnyebb.

Ezért szervezték 2002-ben az Oxfordi Értanulmányt, mely OXVASC névenazóta is folyik. A most nyilvánosságra került tanulmány eredményeit aCirculation: Cardiovascular Genetics szaklap közölte. A vezető szerző,Amitava Banerjee kiemelte, hogy “a szívinfarktus és az agyi katasztrófák családi előfordulását ugyanazon népesség tagjain eddig soha nemvizsgálták”.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szívbetegek 30 százalékánaklegalább egyik szülője valamikor infarktust kapott és ezen betegek 21százalékának minimum egyik gyermeke ugyancsak így járt. Hét százaléknakkét vagy több gyermeke lett infarktusos, illetve aki infarktus miattkórházba került, azok öt százalékának mindkét szülőjét kezeltékszívinfarktus következtében.

A szívroham hatszor nagyobb eséllyel következett be azokcsoportjában, akiknek mindkét szülője kapott infarktust és a kockázatmásfélszer nagyobbnak bizonyult, ha csak egyik szülő kórtörténetébenvolt ilyen esemény. Ezzel szemben ilyen összefüggést nem találtak aszélütés bekövetkezésében. Rothwell professzor hangsúlyozta, hogy eddigmindenfajta érkatasztrófát hasonló módon értékeltek, most viszontegyértelműen kiderült, hogy a genetikai meghatározottság a szívinfarktus kockázatában sokkal súlyosabban érvényesül, mint az agyi eseményekveszélyét illetően.