"Az egész orvostársadalommal kell megegyezni"

A Magyar Rezidens Szövetség minden olyan ajánlatot megfontol, ami képesaz orvosok kényszerelvándorlását érdemben csökkenteni, de nem csakszámukra, hanem az egész orvostársadalomnak kell méltó bér- ésmunkakörülményeket teremteni – reagált a szövetség elnöke vasárnap  az egészségügyi államtitkár levelére.

Papp Magor elmondta: a levélről a sajtóból értesült,  részleteit így egyelőre nem kommentálja.
A Magyar Rezidens Szövetség kedden azzal a céllal indult országjárókörútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbefelmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemiintézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

“Nem a rezidensszövetség akciója az elvándorlás okozója” – hangsúlyoztaPapp Magor. Egyetlen kollégát sem kérnek arra, hogy hagyja el azországot, csak azt kérik, hogy ezek között a “méltatlan” körülményekközött néhány hónapra, amíg nem történik érdemi változás, függesszék fel részvételüket az ellátórendszerben.

Kiemelte: ismerik az ország nehéz gazdasági körülményeit,  közben azonban azt látják, hogy aköltségvetésben tízmilliárd forintot lehet találni például egyklubcsapat stadionjának építésére. Ezért  úgy gondolják, fontosabb lenne felszámolni azt a helyzetet, amelyben  mintegy tízmillió állampolgárkényszerül méltatlan körülmények között igénybe venni az egészségügyiellátórendszert, és több mint százezer egészségügyi dolgozó kénytelenméltatlan körülmények között dolgozni.

Itt az ideje, hogy az egészségügy presztizsét helyreállítsuk, és ezzel a drámai mértékű orvoselvándorlást megfékezzük” – szögezte lePapp Magor. Ehhez meg kell találni azokat a forrásokat, amely alkalmasaz egészségügy összeomlásának megakadályozására. Ha erre alkalmasintézkedés születik, akkor a rezidensszövetség azonnal fel fogjafüggeszteni az akcióját – tette hozzá a rezidensszövetség elnöke.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy még ezen héten megkeresi a rezidenseket azokkal a javaslataival,amelyekkel véleménye szerint javítani lehet élethelyzetükön.