Az egészségügy eutanáziája: forráskivonás és ingatlanspekuláció Fidesz-módra

Ma a kormányzati egészségpolitika alig szól másról, mint hatalmasingatlanszerzési akcióról. Nem véletlen, hogy az államosítás leple alatt megszerezhető ingatlanok feletti uralomért több minisztérium iskegyetlen harcot folytat, miközben a lakosságot, a betegeket leginkábbérintő egészségügyi szolgáltatások színvonalával és elérhetőségével még a fideszes szakpolitikusok is alig foglalkoznak – írja közleményében Dr.Garai István Levente, az Egészségügyi bizottság tagja.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az önkormányzatok egy ideigharcoltak a jogaikért, de a Fidesz kétharmadával egyértelműsítette, hogy esélyük sincs: az Orbán-kormány eldöntötte, hogy elveszi tőlükegészségügyi intézményeiket, kórházaikat, közel 450 egészségügyiingatlant és ezzel együtt minden tulajdonosi jogosítványukat. A harc ezt követően a szaktárca és a kormányhivatalok között folyt/folyik tovább a milliárdokat érő ingatlanokért, a még meglévő szűkös források felettirendelkezésért.

A fenti csatározásból kiderül, hogy az Orbán-kormány eddigi 16 hónaposműködésének az egészségügyet érintő egyetlen lényegi akarata azegészségügyi ingatlanok megszerzése. Eközben az orvosok, rezidensek,ápolónők, kórházi alkalmazottak helyzetének javításában 16 hónap alattelért eredményük a nullával egyenlő, ahogy az egészségügyiszolgáltatások tekintetében is legfeljebb negatív változások történtek a nagy ígérgetések ellenére.

Az előzetes hírek szerint közel 60-70 kórházban „struktúraváltásnak”álcázva meg akarják szüntetni az aktív betegellátást. Az így„felszabaduló” ingatlanokért dúl a harc, miközben arról senki sembeszél, hogy mennyivel romlik majd ennek hatására az egészségügyiellátás, az ahhoz való hozzáférhetőség. Természetesen arról ishallgatnak, hogy reálértéken a következő két évben mintegy 10%-kalkívánják csökkenteni az egészségbiztosítási alap és a gyógyító-megelőzőkassza forrásait – fogalmaz Dr. Garai István Levente.