Az influenza meg sem jelent, máris sok a beteg

Egyre több a beteg, Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyifőosztályvezetője szerint elsősorban a gyerekközösségekben nőtt meg afelsőlégúti betegségek száma. „Jelen pillanatban a felsőlégútifertőzések szezonja van, ez sajnos nagyon sok kórokozónak a vezetőtünete. Az adenovírus, a parainfluenza, az RS-vírus – ezek azok, amelyek döntően ezeket a megbetegedéseket okozzák. Ezeknek semmi köze nincs azinfluenzához” – mondta a szakember a hiradó.hu-nak.

A járványügyi főosztályvezető szerint egyetlen influenza vírussal sem találkoztak, azt pedig nem lehet megmondani, pontosan mikor indul aszezon. Magyarországon leggyakrabban december végén, január elejénkezdődik a járvány. Az oltóanyag már elkészült, a gyógyszerészetiintézet most adta ki a vakcina forgalombahozatali engedélyét.Leghamarabb két hét múlva érdemes kérni a háziorvostól. A túl koraioltás sem ajánlott, mivel fél évig nyújt védelemet – könnyenelképzelhető, hogy csak februárban lesz országos járvány.

A tavalyi tizenkétezerrel szemben idén 25 ezer gyermek és 70 ezerfelnőtt influenzavakcinával töltötte fel hazai készletét a SanofiPasteur, a világ legnagyobb vakcinagyártója. A szakemberek szerint ígyidén várhatóan elkerülhető lesz az előző influenza szezonban rövid időre kialakult vakcinahiány. Idén is elérhető az Európában először tavalyalkalmazott higanymentes, mikrotűs védőoltás, amely szintefájdalommentesen adható be, és amely már tavaly népszerű felnőttvédőoltásnak bizonyult.