Az OEP további gyógyszerárcsökkenésekkel számol

Sélleiné Márki Mária azMTI-nek kifejtette: az első alkalommal augusztus 22-én lezárult licitsorán azokban a csoportokban, ahol azonos hatóanyagot tartalmazóan többtermék is elérhető, komoly, sok esetben ötven százalék felettiárcsökkentéseket nyújtottak be a gyártók. Ennek köszönhetően október óta számos gyógyszer térítési díja jelentősen alacsonyabb lett.
    Ennek kapcsán viszont azt is kiemelte: “nagyon fontos, hogy abetegek háziorvosukkal közösen tekintsék át rendszeresen használtgyógyszereiket, mert ennek során választhatják ki a számukralegmegfelelőbb és legkedvezőbb árú készítményeiket a következő félévre”.
    Mint mondta, az OEP számos egyeztetést folytat a gyógyszerészekkel, a gyártók, forgalmazók képviselőivel, valamint a nagykereskedőkkel, hogybiztonságos és folyamatos legyen a gyógyszerellátás valamennyiterületen.
    Sélleiné Márki Mária a Richter vezérigazgatójának interjúja kapcsánazt is megjegyezte, hogy a vaklicit bevezetésével az újonnan kialakulótámogatási csoportokban a legtöbb preferált terméke a magyarországigyártóknak van. Köztük a legtöbb, 46 épp a Richternek, emellett azEgisnek 37, a Sanofinak pedig 43 terméke lett preferált termék, de igenjelentős a többi generikus cég részesedése is – tette hozzá az OEPfőigazgató.
    Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az InfoRádióAréna című műsorában hétfő este azt mondta: “úgy gondolom, nem volthelyes lépés az úgynevezett vaklicit rendszer bevezetése sem bizonyosgenerikus készítményeknél – ez újabb hárommilliárd forintos mínusztjelent a cég számára. Ha ezt összeadjuk, akkor 7,1 milliárdos mínusztkapunk – csak a magyar piacon, ami kicsi, a Richter összes árbevételének 12 százalékát, 30 milliárdot ad. Ezt a bevételkiesést kompenzálni kellmáshol” – tette hozzá a vezérigazgató.
    A vezérigazgató úgy véli, hogy a betegeknek is elkerülhetetlenülnagyobb terheket kell vállalniuk, a gyógyszergyárak ugyanis már elértékebben a tekintetben a maximumot. Ráadásul közben az adófizetők pénze,körülbelül a gyógyszertámogatás 70 százaléka, olyan importtermékekremegy el, amelyek mögött szinte semmilyen magyarországi tevékenységnincsen. Ez azt jelenti, hogy 250 milliárd forint kiáramlik az országból – hangsúlyozta Bogsch Erik.
    Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy múlt hetiegészségügyi rendezvényen arról beszélt, hogy a romló helyzet ellenéreaz egészségügyi kasszát sikerült csaknem egyensúlyi helyzetbe hozni, így ha nem történik semmi váratlan a külgazdasági folyamatokban, akkor azév végén lesznek eszközök a kisebb problémák kezelésére.
    Az államtitkár kiemelte: jelenleg az egészségügy az egyetlen olyanágazat, amely az államadósság csökkentésében jogszabályalkotássalteljesítette feladatát. Ennek első eredménye, hogy a vaklicitbevezetésével húsz százalékkal csökkent a generikus készítmények ára,ami a jövő évre húszmilliárd forintos megtakarítást jelent – tettehozzá.
    A Magyar Közlöny július 27-i számában jelent meg Réthelyi Miklósnemzeti erőforrás miniszternek az a rendelete, amelynek értelmében azongyógyszerek esetében, amelyeknél a szabadalmi védettség már több mintegy éve lejárt, az árverseny gyakorisága az eddigi negyedévről fél évreváltozik. Ez azt is jelenti, hogy ha a betegek az adott hatóanyagottartalmazó gyógyszerek közül a legkedvezőbb árú készítményt kívánjákszedni, akkor nemcsak egy negyedévben, hanem féléven keresztülugyanannyit kell majd fizetni a gyógyszerért.
    További módosítást jelent, hogy eddig a gyógyszergyártók a licitálás során egymás árcsökkentését nyomon követhették, az új 
rendszer szerint azonban úgynevezett vaklicit lép életbe. Az OEP korábbi közlése szerint ezzel a módosítással nagyobb lesz az árverseny, ettőlpedig csökkenő lakossági térítési díjak remélhetőek.