Az ország nagy részén bordó riasztás van érvényben

Sötétbordó színű riasztás vanérvényben például Pécs, Szekszárd, Kecskemét és Debrecen környékén.Ezeken a területeken naponta köbméterenként kétszáznál is többpollenszem lehet a levegőben. Emellett az ország túlnyomó részére bordó, vagyis harmadfokú riasztást adtak ki. A levegő pollenkoncentrációjaezeken a területeken is nagyon magasnak számít, minden allergiásnálheves tüneteket okoz.

A tisztiorvos Facebook-oldalánmegtekinthető térkép szerint azokon a területeken, ahol nem bordó vagysötétbordó, még ott is vörös, azaz másodfokú riasztás van. Ilyenterületek: Szombathely, Tatabánya, Salgótarján és Békéscsaba térsége.Ezekben a régiókban is magas a levegő pollentartalma, amely azallergiásoknak szintén tüneteket okoz.

A kánikula miatt még amúlt hét végi értékekhez képest is tovább nőtt a légtérparlagfűpollen-terheltsége, illetve az ebből fakadó egészségügyikockázat. Továbbá amíg nem lesz tartós esőzés, addig a következőhetekben is növekedő, illetve hasonlóan magasparlagfűpollen-koncentráció várható – olvasható a tisztiorvosFacebook-oldalán. A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető azOrszágos Környezetegészségügyi Intézet honlapján (oki.wesper.hu) és azÁNTSZ weblapján, valamint a tisztiorvos Facebook-oldalán.

PallerJudit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyarlakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedigkifejezetten a parlagfűre érzékeny.