Becsaphatnak a gyógynövényes üvegek címkéi

Nem is gondolnánk, hogy a gyógynövényi készítményeken, amelyekkivonatokat tartalmaznak, a milligramm nem ugyanazt jelenti, mint egyszintetikus kémiai anyagot tartalmazó gyógyszeren  – írja a HáziorvosBlog, annak kapcsán, hogy (a szabály szerint) a csomagoláson nem a hatóanyag, hanem a bizonytalan tartalmú alapkivonat mennyiségét tüntetik fel.
Ezzel kapcsolatosan Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének adjunktusa aHáziorvosBlognak elmondta: „A rendelet nem részletezi, hogyan kelldefiniálni a növényi eredetű komponenst. Már többször kezdeményeztük a jogszabály megváltoztatását, és ennek részeként azt is javasoltuk, hogy írja elő a rendelet, hogy anövényeknél a drog pontos neve, a kivonat mennyisége, a kivonószer és adrogtartalom is szerepeljen a csomagoláson. Eddigi erőfeszítéseink nem jártak sikerrel.”
A kiindulási drog pontos neve egyébként azért számít – jegyzi meg a szerző –, mert nem mindegy például, hogy vadgesztenyemagról vagy -kéregről beszélünk, mégis előfordul, hogy egy terméken csak ennyi áll: vadgesztenye.
A kivonószer ismerete ugyancsak fontos lenne, hiszen a hatás függhet a kivonás módjától is. Például a kamilla vizes kivonata nyugtató hatású és hasi görcs oldására alkalmas, a lipofil, tehát zsíroldékony kivonatának viszont elsősorbangyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása jelentős. Alkoholoskivonata pedig tartalmazza mind a vízoldékony, mind a zsírban oldódóvegyületeket is.