Becsődöltetik vagy megmentik a patikákat?

Két év felkészülési időt hagyott a kormány a gyógyszertáraknak arra,hogy eleget tegyenek a személyi minimumfeltételeknek. A patikailétszámrendelet néven elhíresült passzus arról rendelkezik, hogy anyitvatartási időben 1-4 gyógyszerész, illetve patikusonként kétgyógyszerkiadásra jogosult szakasszisztensnek kell jelen lennie.

A létszám megállapításához a vényforgalmat is figyelembe veszik: ha a tárgyévet megelőző évben a gyógyszertárban befogadott vények száma havi átlagban gyógyszerkiadásra jogosult személyenként meghaladja akétezret, akkor kétezer vényenként további egy gyógyszerészt vagyszakasszisztenst is fel kell vennie a működtetőnek.

Már így is a fennmaradásért küzdenek?

A szabályozással egyetért a Magyar Gyógyszerészi Kamara- mondta ahvg.hu-nak a kamara alelnöke. Hankó Zoltán ugyanis azon a véleményenvan: míg a tárgyi minimumfeltételeket már 1997 óta szabályozzák, aszemélyi feltételeknél erről elfeledkeztek eddig.

Az alelnök szerint megnyugtató a szaktárcától kapott ígéret,miszerint 2012 januárjától monitorozzák a gyógyszertárak nyitvatartását, forgalmát és a szaklétszámot, és szükség esetén módosítják azamúgy 2014. januárjában életbe lépő rendeletet. Addig egy másikelőírásnak is meg kell majd felelniük a patikáknak: azokban 25százalékos gyógyszerészi tulajdonnak kell lenni, három évvel későbbpedig ennek el kell érnie az 50 százalékot.

Mérlegen a létszámrendelet: mi a cél?

Fotó: Túry Gergely

Nem egészen így látja a helyzetet egy lapunknak nyilatkozó patikus,aki úgy fogalmazott: a kérdés nem aktuális most, hogy a gyógyszertárak a fennmaradásért küzdenek. Szerinte most, hogy amúgy is sok helyen kellalkalmazottakat elbocsájtani, “nem egyeztethető össze a rendelet agazdasági helyzettel.”

A gyógyszerész szerint egyértelmű, hogy senki nem fog pluszalkalmazottat felvenni, akinek erre nincsen módja, “helyette inkább anyitva tartási idővel fognak játszani, vagy úgy, hogy megtörik azt egydéli zárással, vagy úgy, hogy csökkentett nyitvatartással dolgoznak majd a szombati napokon.”

“Egyértelműen az a cél, hogy a bevásárlóközpontokban működő patikákat lehetetlenítsék el”- mondja egy másik patikus, aki az egyik fővárosihipermarketben gyógyszerész. “Ha a rendelet a jelen formájában életbelép két év múlva, nálunk konkrétan meg kell kétszerezni a patikusokszámát ahhoz, hogy megfeleljünk a törvényi előírásoknak”- mondja, majdhozzáteszi: ezt semmi esetre sem fogják tudni kigazdálkodni.

A gyógyszerész hasonló eshetőségekre utalt, mint kollégája, a lényeg: valamilyen módon törvénysértésre kényszerítik őket. Szerinte azegésznek az lehet hosszútávon a következménye, hogy sok gyógyszertárhúzhatja le a rolót.