Beolvad a költségvetésbe a társadalombiztosítás?

A javaslatot pénteken terjesztette az Országgyűlés elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, és a parlament honlapján  olvasható.

Az 1992-ben hozott államháztartási törvény mára áttekinthetetlenné vált, továbbá az Alaptörvény is tartalmaz olyan szabályokat, amelyek újstruktúrában felépülő törvényt igényelnek – olvasható a törvényjavaslatindoklásában. A korábbi szabályozott területek egy része is kikerül azállamháztartási alapszabályból, például nem esik szó benne appp-beruházások elszámolásáról, és arról sem, hogy fedezet nélkül nemlehet közbeszerzést kiírni. Viszont generális szabály lesz az, hogy előirányzati fedezet nélkül semmilyen engedéllyel nem lehet kötelezettséget vállalni.

Az új törvényjavaslat keret jellegű, a részleteket kormányrendeletek tartalmazzák majd.

A költségvetés elkészítésének a menete a következő:március 31-ig meghatározza a kormány a gazdaság- és pénzügypolitika főirányait, és rögzíti az egyenleg célt. A fejezetek irányítói május 31-ig megtervezik a bevételeket és kiadásokat, majd július 31-ig egyeztetikezeket az államháztartásért felelős miniszterrel. Az indoklás ezt úgyértékeli, hogy megszűnik a jelenlegi gyakorlat, amikor alulrólépítkezett a költségvetés készítés.

A kormány a költségvetési törvényjavaslatot egyezteti a Költségvetési Tanáccsal, majd szeptember 30-ig az országgyűlés elé terjeszti, és csatolja hozzá a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszékvéleményét is. A fejezetek bevételi és kiadási főösszegeit november30-ig határozatba foglalja az Országgyűlés.

Külön fejezetet kap a költségvetésben a Nemzeti Földalap, az MFB-rebízott vagyon, a központi alrendszer adósságának a kezelése, és a másfejezetekbe nem sorolható bevételek és kiadások is.

A polgármesterek a helyi költségvetési koncepciót november 30-ignyújtják be a képviselő testületnek. Választási évben ez a határidődecember 15.