Beszóltak a rezidensek Orbánnak: "eljött a sorsdöntő pillanat"

A kormányfőnek címzett levélben a rezidensek azt kérték: a miniszterelnök tegyen eleget azon ígéretének,hogy lezárja azt a korszakot, amely “megnyomorította a magyaregészségügyet (…) mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára,biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket”. Mint kiemelték,az orvosok és a szakdolgozók bére csaknem egy évtizede nem emelkedett,reálértékét tekintve pedig jelentősen csökkent, és ez a tendenciafolytatódott az elmúlt másfél évben is.

A rezidensek szerint elérkezett a “sorsdöntő pillanat”, amikor ki fog derülni, hogy fontosak-e a kormányzat számára. Mint írták, a megegyezés esetleges hiánya azt üzenné nekik, hogy “el lehet innen menni”. Ezzelszemben “az egészségüggyel megköthető történelmi kiegyezés” néhány évalatt létrehozhat egy hálapénzmentes, közösségalapú, élhető magyaregészségügyet – fogalmaztak.

 

A szövetség levelében azt írta: Orbán Viktortavaly március 26-án, a budapesti Szent Margit Rendelőintézetnélelmondott beszéde után az egészségügyben dolgozók nagy várakozássaltekintettek az ágazat jövője elé. Mint fogalmaztak: “bíztunk abban, hogy a 2010-es országgyűlési választásokat követően, a korábbi kormányoktöbb évtizedes mulasztását pótolva, megkezdődik az egészségügyi dolgozók megbecsültségének a helyreállítása, amivel csökkenthető a kollégákegzisztenciális kényszerből történő elvándorlása is”. Mostanra viszont a szövetség által indított Élhető Magyar Egészségügyet mozgalom keretében már több mint 2500 orvos helyezte letétbe felmondólevelét.

Magyarország az egészségügyre legkevesebbet költő országok közétartozik az Európai Unióban. Emellett az elmúlt évek orvosmigrációjamostanra “olyan súlyos szakemberhiányt eredményezett, ami közvetlenülveszélyezteti a betegek biztonságos ellátását” – hívta fel a figyelmet a rezidensszövetség. Mint írták, “gyakran már csak a szerencsén múlik,hogy egy beteg sürgősségi helyzetben hozzájut-e a szakellátáshoz”.Emlékeztetett a szövetség által a közelmúltban indított honlapra, abetegbiztonsag.blog.hu-ra, amelyen szerintük láthatóvá vált, hogy azállam nem biztosítja a közfinanszírozott ellátórendszer működésikereteit, így sérül az állampolgárok ellátórendszerhez valóhozzáférésének a joga.

A kormányfőtől azt is kérték, hogy 2012. január elsejétől a NemzetiErőforrás Minisztérium közreműködésével biztosítsa a betegeknek azellátórendszerrel kapcsolatos elvárható tájékoztatást. Valamennyi betegkapjon tájékoztatást arról, hogy egy intézmény az adott időpontbanbiztosítani tudja-e számára a szükséges szakirányú ellátást, és ha nem,jelöljék ki, hogy mely másik intézményben kaphatja meg a szükségesellátást – fejtette ki a rezidensszövetség.