Beteggyilkos gyógyszerpolitika

A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat a 2012-13-asköltségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekrőlcímmel Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert és Matolcsy Györgynemzetgazdasági tárcavezetőt kérte fel, hogy február 29-ig tegyenekjavaslatot a gyógyszerár-támogatások idei csökkentésére, sőt, a SzéllKálmán Tervben bejelentett megszorításokon felül március közepéigdolgozzanak ki ötleteket további megtakarítási intézkedésekre is – idézi a Népszava.

 

A brutális megszorításhoz már hetek óta készülnek az “intézkedésitervek”, melyek megvalósítása már tagadhatatlanul a betegek pénztárcáját sújtja majd. Felmerült ugyanis, hogy a jelenleg 100 %-os ártámogatásban részesülő készítmények kiváltásakor fizetendő 300 forintos dobozdíjatemeljék meg, de az úgynevezett egészségügyi rendelkezésre kiemelt 90,70, 50 %-os ártámogatás 5-10 %-os, valamint a normatív, 80, 55, illetve25 %-os támogatási kulcsok csökkentése, sőt bizonyos esetekben akármegszüntetése is tervek között szerepel.

 

A forráskivonás nemcsak a lakosság számára “egészségkárosító”, deveszélyezteti a gyógyszergyártók, -forgalmazók, valamint a patikákéletben maradását is. A hírre reagálva éppen ezért a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) közölte: a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárakárrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakosságigyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

 

A tartósan gyógyszerszedésre szorulók is érezhettéka márkorábbimegszorítást, és beigazolódni látszódnak azok a jóslatok, melyek a 20 százalékos gyártói különadó mellett kivonuló, csődöt jelentőgyógyszergyártókról szóltak. Bizonytalanná vált a mintegy 34 ezergyógyszeripari dolgozó munkahelye, az ártámogatások kivonása miatt pedig az amúgy is sokszor csődhelyzetben lévő patikák bevételei is drámaiancsökkennek, miközben az egekbe szökő árak miatt – egy reprezentatívfelmérés szerint – több mint 750 ezren már nem tudják kiváltani a nekikfelírt recepteket.

 

Forrás: Népszava