Bezárt gyógyszertárak, elbocsátott patikusok

Januárban 10 százalékos forgalomcsökkenést tapasztalt agyógyszertárakban a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége elnöke. KorodiKarolina szerint a bevételcsökkenés a vidéki kis patikáknak okozza alegnagyobb nehézséget. Ebből a körből érkezik egyébként a legtöbbbezárásról szóló hír, bár nem minden esetben tudni, hogy mi adta a végső lökést a döntéshez. Február 1-jétől kilenc nagy értékű − onkológiai ésmozgásszervi betegségekre való − gyógyszer forgalmazását a közforgalmúgyógyszertáraktól a fekvőbeteg-ellátó intézményekhez sorolták, ez Korodi szerint olyan újabb csapás, ami az érintett több mint száz patikánál alétszám leépítését, valamint a nyitva tartás rövidítését vonja magaután. A február 1-jétől kötelező plusztájékoztatás az olcsóbbgyógyszerekkel megtakarítható összegről Korodi szerint zökkenőmentes ahálózati gyógyszertáraknál, a betegek azonban ezt vegyesen fogadják: míg egy részük örül az információnak, nem kevesen inkább háborognak a véltidőhúzás miatt.

Egyetlen patikából sem érkezett olyan visszajelzés, ami atájékoztatási kötelezettség nehezítését jelezte volna − mondta a Napinak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Ugyanakkor ez nemjelenti azt, hogy minden blokkon szerepelnie kell a megtakaríthatóösszegnek, részben azért, mert lehet, hogy eleve a preferáltreferencia-ársávba tartozó gyógyszert írta fel az orvos, másrészt a nemhelyettesíthető gyógyszereknél ennek értelme sem lenne. Mindazonáltaltovábbi egyeztetéseket tartanak a rendszergazdákkal, hogy az összesfélreérthető részletkérdést rendezzék. Az áprilistól beinduló hatóanyagalapú receptfelírással kapcsolatban Hankó megjegyezte, az orvosok azOEP-től és az informatikusoktól egységes tájékoztatást és segítségetkapnak, s a kamara is dolgozik rajta, hogy a szabályokra, veszélyekreteljeskörűen figyelmeztessék a gyógyszerészeket. Január 1-je ótaegyébként az orvosok nyomon követhetik az OEP honlapján, hogy a betegük a helyettesíthető gyógyszerek közül melyiket váltotta ki, így azesetleges panaszokat is helyükön tudják kezelni.

A kamara felmérése szerint azt utolsó negyedév érzékelhetőárréscsökkenést hozott a közfinanszírozott gyógyszerek forgalmánál, atámogatott gyógyszerekből származó teljes árrésbevétel 2011-ben az előző évi 51,7 milliárd forintról 50,7 milliárd forintra csökkent.

Gyógyszertárbezárások
Év darab
2007 6
2008 23
2009 47
2010 60
2011 92
Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara