Bizonytalanság és aggodalom a transzplantáltak gyógyszerei körül

Jól bevált és kipróbált, ám drága, a szervkilökődés kivédésére használtgyógyszereiket vonná meg gazdasági megfontolások alapján az OrszágosEgészségbiztosítási Pénztár a transzplantáltaktól a közeljövőben –röppent fel a sokkoló hír immár nem először az elmúlt napokban. Ezzelszeretnék elérni az olcsóbb, generikus készítményekre történő váltást.Arról, hogy a kivételesen sérülékeny, transzplantált betegeket melyik,aktuálisan legolcsóbb árú készítményre kell átállítani, egynegyedévenként megrendezett vaklicit eredménye döntene. A MagyarSzervátültetettek Szövetsége körlevélben hívta fel a veszélyre mindentranszplantáción átesett figyelmét: segítsenek meggyőzni lakóhelyükországgyűlési képviselőit, hogy a szervátültetettek és hozzátartozóiksorsa ne kizárólag a mindenkori döntési helyzetben lévőkköltségvetési-finanszírozási megfontolásain múljon.

Így jutott el a hír ahhoz a szegedi családhoz is, akiknek 26 éves fiuk 2009 végénesett át sikeres veseátültetésen a szegedi sebészeti klinikán: a fiúdonora édesapja volt. A fiatalembernek az átültetés óta kétfélegyógyszert kell szednie, ami – 100 százalékos tb-támogatottság mellett – havonta 150 ezer forintba kerül. A családot sokkolta a fenti hír: nemhiszik el, hogy egy néhány ezer forintba kerülő és a piacon még csakmost megjelenő készítmény hatékonyan tudná pótolni a már 1984 óta létező gyógyszerüket. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének levelefigyelmeztet: az ilyen átállásokkor átlagosan a betegek mintegy 20százalékánál mérgezéses tünetek vagy szervkilökődési reakció léphet fel.
A szegedi család elmondása szerint fiuk és a többi transzplantáltéletével játszanak: a jelenlegi döntéshozók olyan helyzetben vannak,hogy minden tervezetet könnyedén meg tudnak szavazni – így atranszplantáltak gyógyszereinek változtatását is. Egy transzplantációköltsége betegenként elérheti a 8–21 millió forintot: az olcsóbbkészítményekre történő váltással mindössze néhány százezer forinttakarítható meg. A család a hír óta stresszben él, ami fiuk egészségiállapotának sem tesz jót. Az édesapa azt mondta: ha kilökődne fiaveséje, bármennyire is szeretné, ő már nem tudna rajta segíteni.

A szegedi sebészeti klinika főorvosa, Szenohradszky Pál azt mondta: tudomása szerint megszületett a megállapodás arról, hogyegyelőre nem nyúlnak a transzplantáltak eddigi gyógyszereihez. – Egy újgyógyszerre való áttérés költsége a klinikák számára is jóval nagyobblenne, mint a várt megtakarítás. Új vizsgálatokat kellene végeznünk,amelyek ára igen költséges lenne. Ráadásul legalább 3–4 hónapba telik,mire egy ember szervezete átáll az új gyógyszerre – magyarázta.

Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke lapunk kérdéséreelmondta: az elmúlt években már nem először merült fel a fenti ötlet akormány részéről, de az utolsó pillanatokban mindig a transzplantáltakeddigi gyógyszereinek megmaradása mellett határoztak. – Így történt most is, így április 1-jével sem kell átállnunk az olcsóbb gyógyszerekre. De ki garantálja, hogy néhány hónap múlva nem ismétlődik meg mindez?Szeretnénk elérni, hogy törvény mondja ki: a döntéshozók nem nyúlhatnak a transzplantáltak gyógyszereihez. Április 3-án ebben az ügyben nyújtunkbe petíciót Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez.