Bogsch: nem garantálható a biztonságos gyógyszerellátás

A Richter vezérigazgatója a magyar piac jelenlegi helyzete kapcsán megjegyezte, idehaza a döntéshozók nem gondolkodnak hosszú távon. A költségvetési oldalról történő szorítás miatt nem veszik figyelembe, hogy stabil és jó minőségű készítményeket forgalmazó szállítókkal kell dolgozni. Bogsch kiemelte, könnyű úgy lemenni az árral, hogy valaki bejön adott mennyiséggel kvázi dömpingáron, utána pedig gyorsan kivonul. 

A vezető elmondta, az egyik legnagyobb probléma a gyógyszerkassza irreális mértékű csökkentése mellett az, hogy a nemzetközi trendekhez képest jelentős eltolódás van a kiemelt támogatású, drága, főként onkológiai készítmények irányába. Ennél általánosabb probléma, hogy sem a politika, sem a lakosság nem veszi figyelembe, hogy költeni kell az egészségügyre. Hazánk a nyugati átlagnál jóval kevesebbet fordít az egészségügyre. 

Bogsch Erik hangsúlyozta, a gyógyszerkassza csökkentése már most elért egy olyan szintet, ami tarthatatlan, és ami mellett nem garantálható a minőségi és biztonságos gyógyszerellátás. Az említett problémák kevésbé sújtják a külföldi gyártókat, egyes szereplők forgalma továbbra is emelkedik. A torz hazai eloszlási struktúra következtében a terhek aránytalanul nagy része hárul a hazai gyártókra – fogalmazott a Richter vezetője. Bogsch elmondta, készítményeik mintegy 60%-a valamilyen támogatást élvez, de ennek mértéke átlagosan 60% körül van. Összességében tehát árbevétel arányosan kevesebb mint 40% az állami támogatás. 

A vezető a hazai befektetési környezet kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az nem rossz, a kutatási és fejlesztési rész, és az ezzel kapcsolatos intézkedések a kormányzat részéről mind pozitívak, az adórendszert is beleértve. Bogsch Erik kiemelte, a Richter befektetői politikai problémákkal nem, vagy alig foglalkoznak, ami a gazdaságiakat illeti, alapvetően a különadók kérdése és a kormány-jegybank konfliktus érdekli őket. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, nagyon káros, hogy a kormány és a monetáris hatóság nem egységesen lép fel. 

Arra a kérdésre, hogy a Richternél milyen makropályával számolnak, a cégvezető elmondta, általánosságban rosszak a kilátások. Három éves időtávon Európában és az egész nyugati világban stagnálást valószínűsítenek, ami viszont mindenütt költségvetési szigorítást jelent majd. 5-10 év távlatában Bogsch úgy fogalmazott, a vállalatnak tovább kell lépni azon országokban, ahol gazdasági bővülés van és a népességszám növekszik, itt elsősorban Latin-Amerikára gondol. 

A Richter erőssége a nőgyógyászat, de igyekezni kell más terápiás területeken is mozgolódni. A cégvezető kiemelte, a kedvezőtlen gazdálkodási feltételek ellenére nem tervezik azt, hogy beszüntetnék hazai tevékenységüket. A szakemberek kiválóak, Magyarországon alapvetően rendelkezésre áll a szükséges szellemi tőke.