Brüsszel az e-cigaretta forgalmazásának korlátozására készül

A brüsszeli bizottság anémet lap megkeresésére közölte, hogy az elektromos cigarettákra ki kellterjeszteni a leszokást segítő egyéb nikotintartalmú készítményekre vonatkozószabályokat. Ennek alapján a termékek forgalmazását egészségügyi hatóságiengedélyhez kötik, és bizonyos nikotintartalom felett orvosi rendelvény nélkül kiadhatógyógyszernek minősítik.

A bizottsági tervek szerinta továbbra is szabadon forgalmazható elektromos cigarettákban használtpatronokban a nikotintartalom nem haladhatja meg a 2 milligrammot, apatronokban használt folyadékban pedig a milliliterenkénti 4 milligrammot -írta a Berliner Zeitung.

A lap szerint a jelenleghasznált termékek nikotintartalma a határérték többszöröse. A bizottságiszabályozás gyakorlatilag tiltást jelent, ami a kívánt hatással ellentéteskövetkezményekkel járhat – vélekedett az e-cigaretták forgalmazásában érdekeltcégeket összefogó IG-ED egyesület szóvivője, aki szerint a brüsszeli regulamiatt sokan visszatérhetnek a dohányzáshoz. “Az EU halálra védelmezi apolgárokat” – jegyezte meg.

Ugyanakkor a füstmentesfórum (Forum Rauchfrei) elnevezésű civil szervezet üdvözölte a kezdeményezést.A szervezet szerint indokolt a fellépés az e-cigaretta ellen, mert az egyreinkább terjedő eszköz ismét “szalonképessé” tette a füstölést,használata pedig “kapudrog hatást” válthat ki, vagyis megnyithatja azutat a dohányzás felé, ráadásul nem ismertek az egészségügyi kockázatai – ismertettea berlini lap a szervezet álláspontját.

Németországban jelenlegnagyjából 2 millióan használnak elektromos cigarettát. A dohányzásvisszaszorulóban van, a német statisztikai hivatal hétfőn megjelent adataiszerint tavaly évtizedes mélypontra csökkent a cigarettaforgalom, összesen 82,4milliárd szál cigarettát értékesítettek, ami 6 százalékos csökkenés az egyévvel korábbihoz képest, és a legalacsonyabb szám Németország újraegyesítéseóta. A kimutatás szerint a szivarok és szivarkák forgalma is csökkent 2012-ben.

Forrás: MTI