Brutális adat érkezett – százmilliárddal tartoznak a kórházak

Az első negyedévben bő egymilliárddal nőtt a kórházakadósságállománya – ez derül ki Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI)leveléből, amit a parlamenti honlapon publikáltak. A kórházakadósságállományáról negyedévente gyűjt adatokat a szakminisztérium. Amost közölt adatok szerint 2010 végén az önkormányzati és államikórházak adósságállománya 115,4 milliárd forint volt – erről két hete lapunk is beszámolt -, ami az első negyedévben 116,88 milliárd forintra nőtt. A másodiknegyedéves adatokat ezekben a hetekben kéri be a kórházaktól aminisztérium, így azok publikálására még várni kell.

A 116,88milliárd forintból 41,78 milliárd már lejárt tartozás vagyis azt kikellett volna fizetni. A lejárt tartozás java része beszállítókkalszemben áll fent, összesen 38,78 milliárd forint értékben, fennmaradóhárom milliárd forinttal a kórházak az állam felé tartoznak.

ANEFMI közlése szerint a 38,78 milliárdos lejárt szállítói tartozásonfelül a kórházak további 38,6 milliárddal adósak cégeknek – ám ezenszámlák még nem jártak le.

Az államkincstár rendszeresen havontaközöl adatokat 450 költségvetési intézmény lejárt adósságáról, eszerintezek a cégek további 37,4 milliárd forintot nem fizettek meg a hazaicégeknek.