Brutálisan büntetnék a gyógyszerek továbbértékesítését

Egyes patikák rendszeres külföldre értékesítenek hazaigyógyszereket, ezzel akár átmeneti vagy tartós készlethiányt generálva – írja aVilággazdaság a Gyógyszertár című lap cikke nyomán. Annak ellenére, hogy vantörvényünk a nagykereskedelmi reexportról, „maradt egy rés a legálisgyógyszer-kereskedelem falán”. Ez pedig nem más, mint hogy a diplomásgyógyszerész saját jogon kaphat recept nélkül, gyakorlatilag bármilyengyógyszert a patikában, illetve külföldi vényre is kiadhat orvosságot. Ezzelmég önmagában nem is lenne gond, de az nem egyértelmű, hogy milyen mennyiségbenlehet kiadni gyógyszert külföldi receptre, vagy saját célú felhasználásra.

A problémát az okozza, hogy Magyarországon a gyógyszerekegyre olcsóbbak, a kereskedők pedig jelentős haszonhoz juthatnak azzal, hogyezeket külföldre továbbértékesítik.

Nem arról van szó, hogy patikusok tucatjai élnek orvosságokillegális továbbértékesítéséből, inkább az a jellemző, hogy egy közvetítő többpatikának is felajánlja ezt a plusz jövedelemszerzési lehetőséget. Így jobbaneloszlik az a mennyiség, amire neki szüksége van, és elvileg a patikus semhívja fel magára azonnal a hatóságok figyelmét – nyilatkozta a lapnak azOrszágos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, PozsgayCsilla.

Az is elképzelhető, hogy akár 500 millió forintpénzbírsággal, sőt, a gyógyszertár működtetéséhez nélkülözhetetlen személyi jogmegvonásával is sújthatják a továbbértékesítő patikusokat.

További részleteket a Világgazdaság oldalán olvashat.