Csábítóbb külföldön dolgozni, mint egy pécsi klinikán?

A magyar nővéreknek nem kell sokáig keresgélniük, ha egy külföldi országban szeretnének dolgozni. Elég csupán néhány kattintás az interneten, s máris válogathatnak aszépszámú ajánlat között, amelyek igencsak meggyőző fizetéssel iskecsegtetnek. Ennek fényében nem meglepő, hogy vannak, akik neki isvágnak.

– A mai helyzetben a legtöbben a bizonytalan anyagi helyzet, az egyre emelkedő törlesztőrészletek nyomása miatt vállalnak külföldi munkát -mondta Kovácsné Kelemen Judit, a PécsiTudományegyetem Klinikai Központjának ápolási igazgatója. – Ez az anyagi bizonytalanság pszichés megterheléssel is jár. Az anyagi gondokkalküszködő a betegek irányában sem tud megfelelően teljesíteni,frusztrálódik, kiégett lesz. Az átmeneti külföldimunkavállalással a dolgozók anyagi helyzete nagymértékben javul,megszűnik a lelki teher, a dolgozó ismét felszabadul. Ezzelismét a betegek nyernek, hiszen a hazatérő dolgozó élményekkelgazdagodva, felszabadultan tud ismét a betegellátásba kapcsolódni –fejtette ki.

Az ápolási igazgató elismerte: a jelen gazdasági helyzetben a kétezer szakdolgozó közül többen is biztosan a külföldi munkavállalás mellett döntenek. – Valóban hátrány, hogy kevesebb szakképzett ápoló marad a rendszerben, ám fontos kiemelni: jelen pillanatban nyomasztó létszámgondok nincsenek – tette hozzá Kovácsné Kelemen Judit.