Csak a kirakat működik az egészségügyben

Ha az előzetesen vártnak megfelelően összegyűlik a mintegy háromezer felmondás, az jelentősen befolyásolja a már most isóriási orvoshiánnyal küzdő egészségügy működését − a 33 ezer orvosratervezett ellátórendszerben 28 ezer orvosnak van működési engedélye – írja a napi.hu.

Eddig több mint 2500-an csatlakoztak a felhíváshoz, a létszámnál sokkal fontosabb azonban a területi szakirányú elosztás,hogy olyan gócpontok keletkezzenek, amelyekben az ellátást jelentősenbefolyásolják a felmondások − mondta Papp Magor, az akciót elindító Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Hozzátette: több nagy megyei kórházban  már megvan a kritikus létszám. A rendszer már most is szétcsúszott, az ellátás biztonsága nagyon sok helyen sérül, csak a kirakat működik − fogalmazott Papp.

Az akció hangsúlyos része, hogy a betegek biztonsága érdekébenláthatóvá tegyük a hiányosságokat, ezáltal pedig kormányzati cselekvéstkatalizáljunk − hangsúlyozta. A felmondónyilatkozatok gyűjtése mellettzajlik a háttérmunka a jelenlegi állapotok, szabálytalanságok feltárásaérdekében. Attól kezdve, hogy ezek napvilágra kerülnek, a döntéshozóknak be kell avatkozni, különben mulasztást követnek el. Most ugyanis többször is arra hivatkoznak, hogy a szabálytalanságok nem láthatók, illetve nincsenek.