Csak hazai patika árusíthat az interneten

Egyelőre ugyanis csak ennyi webgyógyszertár szerepel az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) honlapján, márpedig a hatósági nyilvántartás az új feltétele az efféle gyógyszerkereskedésnek.

A listára csak hazai gyógyszertár iratkozhat fel. A fogyasztóknak pedig az ÁNTSZ a saját honlapján ajánlja, hogy aki a jövőben a webről rendelne készítményt, előbb ellenőrizze, legális-e a forrás, azaz szerepel-e a hivatal listáján. Ha ott nem található meg az adott gyógyszertár, akkor az a weblap illegális, és az értékesített gyógyszer valószínűleg hamis vagy nem engedélyezett.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán tegnap sajtótájékoztatón azt közölte, hogy az új szabályra a gyógyszerbiztonság miatt volt szükség. Adataik szerint a weben értékesített szerek legalább fele hamisítvány. A hazai patikák zártláncú értékesítése mellett szerintük további garancia, hogy a gyógyszerész akár felelősségre is vonható, ha a készítmény minőségével kapcsolatban utóbb kifogás merülne fel. Az érintett patikák emellett hatósági ellenőrzés alatt is állnak, amely kiterjed a gyógyszerbeszerzés forrására, a kiadás szakszerűségére és a naprakész nyilvántartásra.

Forrás: Nol.hu