Csak készpénzért kapnak gyógyszert a kórházak több cégtől

A jövőben csak készpénzért adna gyógyszert a kórházaknak két olyanforgalmazó, amely szinte valamennyi hazai intézménynek szállít, mindeztlevélben jelezték a Magyar Kórházszövetségnek – mondta a Népszabadságnak Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke.

Az egyik cég szinte a teljes gyógyszerpalettát, a másik az infúziókat biztosítja a napi gyógyításhoz. A kiszállított infúziók árának már anegyven százalékával tartósan tartoznak az intézmények, a gyártó pediglassan képtelenné válik a további folyamatos ellátás biztosítására. Azelnök szerint komoly zavarokat okozhat a gyógyításban, ha a cégekbeváltják fenyegetésüket.

Rácz Jenő a lapnak elmondta: a kórházszövetség haladéktalanulfelveszi a kapcsolatot a tárcával, hogy valamilyen megoldást találjanak, ami azért is sürgető, mert az év végéig a lejárt tartozások összegeelérheti a 60 milliárd forintot.

A lapnak a Hungaropharma vezérigazgatója, Fellner Antal azt mondta,hogy cége jó néhány kórháznak már most is csak előzetes pénzutalás utánszállít. Hozzátette: a nagykereskedő készpénzért vásárol a gyártótól, ám az 5 százalékos árréséből nem engedheti meg magának, hogy finanszírozza a kórházakat. A hazai kórházak már 10-12 milliárddal tartoznak csak agyógyszerekért.

Hasonló összeget próbál behajtani az intézményektől az Orvostechnikai Szövetség, amelynek hatvan tagvállalata szállítja egyebek mellett afertőtlenítőszereket, kötszereket, diagnosztikai eszközöket a napigyógyításhoz – jegyzi meg a lap.