Csapdában vergődik az egészségügy?

Ezt nyilatkozta Sinkó Eszter egészségügyi szakközgazdász, aszakminiszter tanácsadó testületének egészség-gazdaságtani tagozatánakvezetője. A Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjúbanSinkó Eszter úgy fogalmaz: “minél nagyobb mérvű az átalakítás, annálnagyobb hatékonysági tartalékot lehet felkutatni az ágazatban”.

A nemzetközi szabványokat idézve közölte, hogy Magyarországon elegendőlenne 70 kórház az akut és a krónikus ellátás teljes körűbiztosításához, de jelenleg kétszer ennyi intézmény van.

 

A kórházak jelenlegi problémái abból adódnak, hogy “az elmúlt öt esztendőben jelentősmennyiségű forrást vontak ki az ágazatból: az egészségügyi közkiadások a GDP hat százalékáról öt százalék alá estek” – nyilatkozta a lapnak a szakértő.

Hozzátette: “a problémák alapvetően ebből erednek, így a kezelésmód sem a tulajdonviszonyok oldaláról érkezhet érzésem szerint. Sajnos megintanélkül döntünk a kórházak államosításáról, hogy alaposan megnéztükvolna, hogyan teljesítettek az önkormányzatok húsz évig tulajdonosként.”